În caz că nu știați, o parte din sistemul de irigații din județul Galați urmează să intre într-o fază de reabilitare extrem de costisitoare. Știți dumneavoastră. Mai tai o buruiană de pe canale, mai torni pe ici pe colo o cifă de beton, chestii din astea cât să justifici facturile. Și nici măcar nu-i vorba de tot sistemul de irigații, cum se anunțase inițial, ci doar de Câmpia Covurlui (cu o suprafață totală de peste 80.000 de hectare, însă din care doar o treime pot fi propriu-zis irigate).
Și mai exact, lucrările presupun, în această etapă, lucrări la stația de pompare SPA Dunăre, dar și la Canalul Magistral Lunca, situație în care suma alocată – 14,5 milioane de euro – este uriașă. Nu de alta dar înseamnă dublu față de cât a costat (aproape 7 milioane de dolari) construirea de la zero a SPA Dunărea. Este de urmărit, așadar, ce lucrări se vor face de fapt. Dar și ce „firme-sifon” sunt angrenate. Că sigur sunt angrenate, nu se poate fără „parandărăt” în România zilelor noastre.
Una peste alta, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), cinci asocieri de companii, printre care și cunoscuți operatori economici din județul Galați, se află în cursă pentru a obține contractul de reabilitare a infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare din amenajarea Câmpia Covurlui.
Acest contract, în valoare de peste 61 milioane de lei, exclusiv TVA (adică 14,5 milioane de euro cu totul) , ar urma să fie atribuit pe criteriul „cel mai bun raport calitate-preț” de autoritatea contractantă, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), cu o pondere de 60 la sută rezervată componentei financiare.
Asocierile de firme interesate de obținerea acestor lucrări sunt:
- Electromontaj SA – Energo Construct SA Focșani – Hidroconstrucția SA,
- Tancrad SRL – Remico Comprest SRL,
- Hidrogal Mark SRL – Citadina 98 SA – Hidraconstruct Geovig SRL – Criomec SA,
- Electro-Alfa International SRL – Wagramer Termo 2000 SRL – Condor Paduraru SRL
- Elsaco Electronic SRL – Carmin Popstar Prod SRL.
Cine este în spatele acestor firme (acționari, asociați, fini, nași, soacre, veri, cumetri, amante, istoric contractual), o să verificăm și o să vă spunem în curând și dumneavoastră. Ar putea fi interesant, nu?
Conform precizărilor făcute de Sorin-Adrian Pîrvu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Galați din cadrul ANIF, la această dată, competiția s-a restrâns la doar două dintre aceste asocieri de companii, ajungându-se în faza de contestații. Odată lămurit și acest aspect și ulterior atribuirii contractului, durata de execuție a lucrărilor ar urma să fie de doar 32 de luni, cu fonduri bugetare.