Ce firme se luptă să înhațe „potul” de 14,5 milioane de euro pentru reparațiile de la sistemul de irigații din județul Galați

În caz că nu știați, o parte din sistemul de irigații din județul Galați urmează să intre într-o fază de reabilitare extrem de costisitoare. Știți dumneavoastră. Mai tai o buruiană de pe canale, mai torni pe ici pe colo o cifă de beton, chestii din astea cât să justifici facturile. Și nici măcar nu-i vorba de tot sistemul de irigații, cum se anunțase inițial, ci doar de Câmpia Covurlui (cu o suprafață totală de peste 80.000 de hectare, însă din care doar o treime pot fi propriu-zis irigate).

Și mai exact, lucrările presupun, în această etapă, lucrări la stația de pompare SPA Dunăre, dar și la Canalul Magistral Lunca, situație în care suma alocată – 14,5 milioane de euro – este uriașă. Nu de alta dar înseamnă dublu față de cât a costat (aproape 7 milioane de dolari) construirea de la zero a SPA Dunărea. Este de urmărit, așadar, ce lucrări se vor face de fapt. Dar și ce „firme-sifon” sunt angrenate. Că sigur sunt angrenate, nu se poate fără „parandărăt” în România zilelor noastre.

Una peste alta, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), cinci asocieri de companii, printre care și cunoscuți operatori economici din județul Galați, se află în cursă pentru a obține contractul de reabilitare a infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare din amenajarea Câmpia Covurlui.

Acest contract, în valoare de peste 61 milioane de lei, exclusiv TVA (adică 14,5 milioane de euro cu totul) , ar urma să fie atribuit pe criteriul „cel mai bun raport calitate-preț” de autoritatea contractantă, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), cu o pondere de 60 la sută rezervată componentei financiare.

Asocierile de firme interesate de obținerea acestor lucrări sunt:

  • Electromontaj SA – Energo Construct SA Focșani – Hidroconstrucția SA,
  • Tancrad SRL – Remico Comprest SRL,
  • Hidrogal Mark SRL – Citadina 98 SA – Hidraconstruct Geovig SRL – Criomec SA,
  • Electro-Alfa International SRL – Wagramer Termo 2000 SRL – Condor Paduraru SRL
  • Elsaco Electronic SRL – Carmin Popstar Prod SRL.

Cine este în spatele acestor firme (acționari, asociați, fini, nași, soacre, veri, cumetri, amante, istoric contractual), o să verificăm și o să vă spunem în curând și dumneavoastră. Ar putea fi interesant, nu?

Conform precizărilor făcute de Sorin-Adrian Pîrvu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Galați din cadrul ANIF, la această dată, competiția s-a restrâns la doar două dintre aceste asocieri de companii, ajungându-se în faza de contestații. Odată lămurit și acest aspect și ulterior atribuirii contractului, durata de execuție a lucrărilor ar urma să fie de doar 32 de luni, cu fonduri bugetare.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr