În anul 2022, compania Hoopeks Internațional SRL anunța o investiție privată uriașă, de aproximativ 500 de milioane de euro, în județul Galați. Proiectul este legată de mult-discutata „energie verde” și prevede montarea de instalații eoliene cu o putere instalată de 629 MW, de aproape patru ori mai mare decât puterea totală instalată a tuturor turbinelor eoliene care funcționează în acest moment pe teritoriul Galațiului.
Parcul eolian a celor de la Hoopeks Internațional ar urma să fie împrăștiat pe o suprafață de aproximativ 13.000 de hectare, pe raza 13 unități administrativ-teritoriale: orașul Berești și comunele Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa.
Practic, acesta ar fi cel mai mare parc eolian construit vreodată din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțit în două proiecte gestionate de companii diferite, în vreme ce la Galați ar fi un proiect unic.
Ce înseamnă acest parc eolian pentru județ? Venituri pentru oameni. Niște sute de locuri de muncă, niște bani pentru cei care concesionează terenul pentru instalații și drumurile de acces. Venituri și pentru bugetele locale, căci instalațiile poartă cu ele impozite pe clădiri. Nu mai vorbim de energia verde (care poate fi livrată pe contractul de bază, către UAT-urile din zonă, la un preț apropiat de cel de cost), care a devenit mai ieftină decât cea scumpită artificial pe bursele internaționale.
Ar fi o situație de win-win dacă autoritățile de mediu nu s-ar crampona de niște arii protejate mai mult închipuite decât reale. Mai exact, Agenția de Protecția Mediului (APM) Galați a luat decizia de „evaluare strategică” pentru proiect. Care astfel este amânat până află alde dom inspector ce părere au furnicile și lăcustele despre instalațiile eoliene.
Dincolo de gluma cu furnicile și lăcustele (care ne aparține, n-a zis Mediul asta), cei de la Mediu chiar se iau în serios și vorbesc despre „micșorarea habitatelor de hrănire pentru unele specii răpitoare (erete de stuf și erete vânăt), crearea condițiilor pentru instalarea unor specii invazive, putându-se constitui, totodată, într-o barieră a traseului unor păsări migratoare de interes comunitar”. Cum și de s-ar întâmpla aceste „catastrofe” nu-i clar deloc, căci, totuși, vorbim de 204 instalații eoliene împrăștiate pe 13.000 de hectare, nu de un zid până la cer sau cine știe ce alte bazaconii SF. Aproape că am putea să punem pariu că această „evaluare strategică” are legătura cu faptul că scârțâie vreo ușă pe undeva, n-a fost unsă cât trebuie. Înțelegeți dumneavoastră.
Una peste alta, a fost lansată chiar și o dezbatere publică pe tema eolienelor, iar observațiile publicului se vor primi la APM Galați, în scris, pe numărul de fax 0236471009 sau prin e-mail, la adresa office@apmgl.ro,. Ia să vedem ce se întâmplă până la urmă!