A fost semnat ordinul pentru începerea studiului de fezabilitate la drumul Transregio Galați – Brăila – Slobozia (Ialomița) – Autostrada Soarelui – Chiciu (Călărași). Sau, cum i se mai spune, „Autostrada Dunării”.
La acest eveniment, alături de reprezentanții asocierii de firme care a câștigat licitația, au participat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Consiliului Județean Ialomița.
„Este un proiect extrem de important pentru Galați și pentru toată regiunea noastră. Avem nevoie de un drum sigur și modern către Autostrada Soarelui și implicit către București. Practic, după finalizarea marilor proiecte de infrastructură din regiune, inclusiv Centura Mare a Galațiului și Drumul Expres Galați – Brăila, Vama Giurgiulești de la granița cu Republica Moldova va fi conectată rutier cu Podul de peste Dunăre, Autostrada Soarelui și Chiciu (Călărași), punct de trecere a frontierei către Bulgaria”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Conform Master Planului de Transport al României, lungimea estimată a drumului Transregio este de aproximativ 150 de km, însă lungimea exactă va fi stabilită după finalizarea studiului de fezabilitate, când vom afla și alternativele de traseu sau unde se poate extinde la patru benzi ruta actuală către Autostrada Soarelui. De altfel, fiecare președinte de consiliu județean va colabora cu firmele implicate, astfel încât să fie stabilite cele mai bune soluții pentru județul respectiv.
„Le-am explicat reprezentanților firmelor care au câștigat licitația cât de necesar este acest proiect, astfel încât peste 7 luni așteptăm soluții și variante pentru acest drum de mare viteză”, a mai declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Acest studiu de fezabilitate va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. După aprobarea lui de către Ministerul Transporturilor, drumul Transregio va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional de Transport. De asemenea, după ce aceste studii vor fi finalizate și aprobate, vor fi demarate, cu clauză suspensivă, și procedurile de licitație pentru desemnarea unui constructor.
Pentru acest proiect, președinții CJ Galați, CJ Brăila, CJ Ialomița și CJ Călărași au înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic. Studiul de fezabilitate va fi realizat de către Asocierea East Water Drillings SRL & Primacons Group SRL, iar valoarea contractului este de 17.064.028 lei (fără TVA).
MĂDĂLINA DEDIU