Momentul este istoric, căci de când se fac spitale pe aici (nu mai mult de un secol și jumătate, căci înainte ideea de spital nu exista pe aceste meleaguri) niciodată nu s-a mai recurs la demolare. Ba chiar se ajunsese ca imobilele în care funcționau spitale să fie considerate „tabu”, drept pentru care erau mereu și mereu reparate, uneori cu costuri nejustificat de mari. Însă această perioadă se încheie, iată, intrăm într-o nouă eră, în care interesul și siguranța pacientului este mai important decât parfumul istoric.
Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Județean Galați, prima clădire care va fi demolată va fi Pavilionul de Dermatovenerologie (corp C21) de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”. Este o construcție într-un stadiu avansat de degradare, având o vechime de 100 de ani.
„Spitalul de Boli Infecțioase a fost construit în perioada interbelică, data exactă a construcției nu se cunoaște. Concluziile expertizei tehnice asupra clădirii arată că structura de rezistență este deficitară la acțiunea cutremurelor specifice zonei, aceasta încadrându-se în clasa de risc seismic II – din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător Stării Limite Ultime, care pune în pericol siguranța utilizatorilor”, se arată în expunerea de hotărâre.
De asemenea, se menționează că actuala construcție nu corespunde nici din punct de vedere funcțional și al dotărilor conform normativelor în vigoare. Astfel, se propune demolarea acesteia, deoarece cheltuielile pentru refuncționalizare și consolidare sunt costisitoare și nu se justific.
A doua clădire care va fi demolată este la Spitalul de Pneumoftiziologie Galați. Este vorba de centrala de abur, o construcție într-un stadiu avansat de degradare, cu o vechime de 70 de ani.
„Aceasta a fost construită în anul 1952 și a trecut prin patru cutremure semnificative: 1977, 1986, 1990 și 2005, fără a se efectua intervenții de consolidare a clădirii sau reparații capitale ale pereților ori suprastructurii clădirii”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Galați.
Concluziile expertizei tehnice asupra clădirii sunt în favoarea demolării clădirii având în vedere gradul ridicat de risc seismic.
Totodată, se arată că în imediata vecinătate se află noul Ambulatoriu Integrat de Specialitate, iar vechiul imobil este unul de tip tehnologic și neconform normativelor.