Blocuri noi din Galați, construite din bani publici în anii 2005-2011, dar găsite cu risc seismic în urma unor expertize

Veste oarecum șocantă pentru locatarii a două blocuri noi din Galați, unul din zona gării CFR și altul din cartierul Siret (sau Dimitrie Cantemir, cum e trecut în acte). Imobilele în care locuiesc aceștia, de și sunt noi (făcute prin programul ANL) sunt cu risc seismic. De noi, bre? Cine-s guguștiucii care au semnat procesele-verbale de recepție, că vrem să-i cunoaștem și noi, să vedem ce averi dețin și cum le-au dobândit. Păi nu?

Pe lista celor 53 de blocuri expertizate în ultimii ani pentru riscul seismic, făcută publică de Primăria municipiului Galați, imobilele CF3, de pe strada Maramureș și S13 din cartierul Dimitrie Cantemir sar în ochi. Sunt încadrate în clasa de risc seismic Rs III (un risc moderat spre mic, dar existent), însă nu vorbim de cine știe ce relicve din mileniul trecut, ci de niște blocuri ANL, construite în perioada 2005-2011. Te-ai aștepta să fie țiplă, să fie stâncă, să iasă perfect la expertize. Mai ales că au costat niște sume amețitoare, de ne și miram la vremea respectivă de costuri, căci părea că-s armate cu lingouri de argint, nu cu oțel beton ordinar.

Interesant este că expertizele au fost făcute de Primărie la insistențele locatarilor apartamentelor care reclamau că blocurile se crapă, că pârâie, că scârțâie, samd. Și s-a dovedit că oamenii nu delirează, nu-i vizitează fantomele sau altceva, ci pur și simplu clădirile sunt prost făcute. Dar ce zicem noi prost? Mizerabil! Cu toate acestea, au fost recepționate ca fiind perfecte. Hm!

Este de știut că blocul CF3 (cu 59 de apartamente) a fost construit de Vega ’93 SRL Galaţi în perioada 2002-2005, cu finanțarea asigurată de Ministerul Dezvoltării și Primăria Galați. Blocul S13 (cu 14 apartamente) a fost construit între 2007 și 2011 de Confort SA, tot cu bani publici.

Primăria Galați a transmis că blocurile respective au fost expertizate tehnic în anul 2020 și au fost încadrate în clasa de risc seismic Rs III, „din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acțiunea cutremurului de proiectare, corespunzător stării limită ultime, care nu afectează semnificativ siguranța utilizatorilor”.

„În baza concluziilor expertizelor tehnice, nu s-au propus lucrări de consolidare. S-au executat, însă, lucrările din expertiză, care au fost recepționate pe 27 noiembrie 2021 la blocul S13 și în data de 30 iunie 2022 la blocul CF3. Este vorba, în principal, despre realizarea unei noi hidroizolații, care să asigure impermeabilitatea la nivelul subsolului și a fundațiilor, refacerea trotuarelor, înlocuirea elementelor deteriorate ale învelitorii, înlocuirea sistemului pluvial. Blocurile din imediata vecinătate nu au fost expertizate tehnic. Suplimentar solicitărilor primite s-a expertizat tehnic, pentru anumite cerințe de calitate, învelitoarea acoperișurilor blocurilor S1-S14 și a blocurilor CF1-CF4 prin care s-a stabilit necesitatea efectuării de reparații curente”, a precizat Primăria Galați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr