Din motive complet obscure – căci putea face asta în noiembrie-decembrie – Primăria municipiului Galați s-a decis de-abia acum să crească taxa de salubritate. Asta înseamnă că toți cei care și-au plătit deja impozitele pe 2023 se vor pomeni, în curând, că vor mai avea de plătit o restanță. Și nu este una oarecare ci se ridică la circa 65 de lei în plus pentru fiecare membru al familiei respective. Adică o familie cu doi membri va avea de achitat suplimentar 130 de lei, una cu trei membri – 195 de lei și tot așa.
Măsura este extrem de controversată, fără îndoială. În primul rând, presupune (conform proiectului de hotărâre de CL care va fi supus la vot în proxima ședință) ca taxa de habitat să se transforme în taxă de salubritate. Ceea ce nu-i tocmai legal.
Vă reamintim că, potrivit legii, administrația locală trebuie să organizeze un serviciu de salubritate independent, cu tarife calculate pe criterii economice, nu sub formă de impozit. De aceea au și ales fostele administrații (mai exact primarul Dumitru Nicolae) versiunea de taxă de habitat, căci în ea erau incluse mai multe concepte – salubritate, spații verzi, modernizare urbană – -ceea ce-i permitea, legal, să fie percepută ca taxă. Însă dacă este vorba doar de salubrizare NU POATE FI TAXĂ legal, ci trebuie să fie serviciu public contractual, tarifat. Adică prin perspectiva Codului Civil, nu a Codului Fiscal.
În aceste condiții, primarul Ionuț Pucheanu nu ar trebui să se mire că inițiativa sa va fi atacată în contencios administrativ, iar judecătorii vor da câștig de cauză petenților. Motivul este simplu: noua HCL încalcă cu nonșalanță legea, după cum arătam deja.
Una peste alta, noua taxă de salubrizare este învârtită din pix, șmecherește, să nu pară ceea ce este. Dacă taxa de habitat actuală este (era) de 104,39 lei pe an de fiecare persoană (de altfel destul de piperată, că gălățenii mai plătesc și taxe pe locuințe, pe terenuri, pe mașini, pentru maidanezi etc), ce propusă în schimb este socotită pe luni, adică la 14,14 lei/persoană/lună. Asta duce totul la 169,68 lei/persoană/pe an, adică scumpește salubrizarea cu 65%. În plus, scoate din ecuație restul serviciilor incluse în „habitat”, ceea ce duce cu gândul la faptul că în curând s-ar putea să ne pomenim și cu alte taxe pe cap.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru instituirea și administrarea taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare a fost publicat pe 4 martie 2023, pe portalul Primăriei Galaţi, într-un deplin anonimat. Documentaţia poate fi consultată fie online, fie la sediul administraţiei locale de pe strada Domnească nr. 54, până pe 14 martie 2023. După asta, Dumnezeu cu mila, intră în CL și o să fim buni de plată.
Câteva detalii din document
„Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentului Regulament (N.R. probabil 1 aprilie), în anul 2023, utilizatorii casnici și non-casnici ai serviciului public de salubrizare, persoane fizice și juridice care beneficiază de servicii de salubrizare vor datora taxa de salubrizare. Cuantumul taxei de salubrizare se aprobă de către Consiliul Local Galați și se datorează de către utilizatori, atât în cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunități locale, cât și în cazul prestațiilor de care se beneficiază individual”, stipulează regulamentul aflat în dezbatere.
„Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici este în sumă totală de 14,14 lei/persoană/lună, din care 2,65 lei/persoană/lună reprezintă contribuția pentru economia circulară. Cuantumul sumelor achitate anticipat, cu titlul de taxă habitat, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se va compensa din oficiu, cu cuantumul sumelor ce se vor datora pentru taxa de salubrizare”, prevede actul normativ.
„Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, taxa de salubrizare pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare, fără contract încheiat cu operatorul, este de 3 ori mai mare decât nivelul rezultat din tariful aplicat utilizatorilor cu contract”, mai stipulează proiectul de hotărâre.