Zilele trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins definitiv recursul declarat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi împotriva sentinţei civile nr. 741, pronunţate la 10 mai 2021 de Curtea de Apel Bucureşti –Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.
După aproape șase ani, se încheie astfel procesul dintre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați pe dreptul de proprietate pe clădirile numite Corp A, de pe străzile Gării și Dr. Carnabel. Contemporanii știu impozanta clădire drept Chimia Alimentară, iar mai vârstinicii își amintesc că acolo a fost cândva Palatul Școlilor Comerciale.
„Respinge excepţia nulităţii recursului. Respinge recursul declarat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi împotriva sentinţei civile nr. 741 pronunţate la 10 mai 2021 de Curtea de Apel Bucureşti –Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în sentința instanței.
Decizia este una importantă pentru oraș, căci pune capăt unei situații absurde, care a făcut ca zonă să fie ținută în mizerie. Din cauza litigiului, clădirea (construită din bani publici în anul 1922) nu a putut fi reabilitată, ea degradându-se tot mai mult în ultimii ani.
După aflarea sentinței, conducerea Universității „Dunărea de Jos” au anunțat că imobilul va beneficia de o reabilitare integrală, cu ajutorul fondurilor europene.
„Este adevărat, ne bucurăm că se încheie acest calvar după o muncă titanică de aproximativ șase ani. Este meritul echipei ce a muncit toți acești ani și acum Universitatea din Galați poate în sfârșit să demareze, în regim de urgență, proceduri de achiziție pentru reactualizarea studiilor privind consolidarea si reabilitarea integrală a imobilului aflat într-o stare avansată de degradare. Universitatea va atrage fonduri din Programul Operațional Regional al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est din cadrul actualului exercițiu financiar european”, a declarat Alexandru Nechifor, prorectorul universității gălățene.
Ceea ce puțină lume știe este că în spatele demersului Camerei de Comerț și Industrie din Galați se ascundeau de fapt interese imobiliare obscure. Amintita entitate (că instituție nu-i putem spune, e un fel de SRL mai degrabă) nu avea de gând să renască învățământul comercial la Galați sau să dea utilitate clădirii, ci voia să vândă imobilul pentru a face rost de bani de funcționare. Nici n-ar fi ceva în premieră, deja au mai vândut active pentru a-și putea plăti excursiile prin străinătate și salariile de directori peste pielea ursului din pădure.
Sursele noastre arată că își manifestase interesul față de imobil atât un lanț hotelier, dar și o serie de rechini imobiliari din zonă. Unii care se laudă că sunt capitaliști, dar de fapt au umplut orașul de pârloage, căci își lasă în totală mizerie terenurile deținute ca „plasamente imobiliare”. Măcar universitatea va renova clădirea și-i va da o destinație legată de motivul pentru care înaintașii noștri au cheltuit banii publici acolo.