Pentru a doua zi la rând, marți, 11 aprilie 2023, funcţionarii publici şi personalul contractual din Instituţia Prefectului – Judeţul Galaţi, 36 la număr, se află în grevă generală. Potrivit informațiilor făcute publice de instituție, acțiunea este la nivel naţional, iar la protest participă în total aproximativ 1.800 de salariaţi, prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul Instituţiilor Prefectului din fiecare judeţ.
Având în vedere că Instituţia Prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate, salariaţii solicită trecerea din categoria funcţiilor teritoriale, în cea a funcţiilor de stat.
În acest sens, se aşteaptă adoptarea de urgenţă de către Camera Deputaţilor a proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice adoptat deja de Senat.
„Este pentru prima oară după Revoluţie când Instituţiile Prefectului au intrat în grevă generală. Acest lucru trebuie să spună multe. Dorim să fie redată demnitatea Instituţiei Prefectului, dorim ca proiectul de lege care vine în sprijinul Instituţiei Prefectului, care se află în Parlament, mai exact la Comisia de Muncă, să primească un raport pozitiv sau negativ”, a precizat Adrian Moraru, vicepreşedinte Sindicat Egalitatea, Prefectura Galaţi.
Angajaţii le reproșează guvernanților că-i tratează cu dispreț, că îi umilesc constant. IAtă în continuare și câteva opinii ale acestora.
„De când mă ştiu, din perioada comunistă, numai asta am auzit şi am crezut: «Trebuie să ne sacrificăm!». Dar iată că au trecut 13 ani şi nu am mai cunoscut acel sentiment de calmitate pecuniară, nici vorbă de bunăstare. Păcăleli, păcăleli că salarii vor reveni la cele anterioare, câte 25% în fiecare an. Nici vorbă! Pe când la Consiliile Locale şi la alte categorii de bugetari revenirea a fost toată deodată, la Instituţiile Prefectului am rămas numai cu speranţa, câte puţin, puţin din acea sumă pe parcursul a 5 ani”.
„De ce mereu critici la adresa veniturilor funcţionarilor publici din Prefecturi? De ce suntem denigraţi continuu şi muncă noastră minimalizată? A reuşit vreun coleg salariat în Prefectură să-şi cumpere singur casă sau o măşină nouă, fără ajutorul familiei? A făcut cineva avere din salariul din Prefectură? Nu, nu am auzit, cel puţin între colegii mei. Doar bani pentru două săptămâni şi apoi încă două de sărăcie, până la următorul salariu”.
„ Mă sperii! Şi dacă, după tot acest efort al meu, nu se va întâmpla nimic, voi munci aici, ca un negru pe plantaţie, şi voi ieşi la pensie peste vreo 7-8 ani, cu o pensie de aproape 2.500 de lei? E drept? Probabil pe asta mizează şi domnul nostru ministru: că nu ne permitem să prelungim greva, ei nu pierd nimic, noi pierdem bani, linişte, demnitate şi sănătate”.
„De exemplu, un consilier juridic din alte instituţii are un salariu şi aproape dublu faţă de cât are o persoană pe aceeaşi funcţie din Instituţia Prefectului. Nu o văd ca o discriminare intenţionată, ci ca o abandonare a acestei instituţii care reprezintă un mic guvern local”.
La instituțiile subordonate prefecturii (în special Înmatriculări Auto și Pașapoarte) se lucrează cu program normal. Greva ar putea continua și în zilele următoare dacă nu se ajunge la o înțelegere cu Guvernul.