Se întâmplă în județul Galați (însă și în alte locuri din țară), iar situația reiese din datele CAsei de Asigurări de Sănătate. Potrivit instituției amintite, în primul trimestru al acestui an au fost făcute de către CJAS Galaţi 67 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale.
„Pentru medicina primară suma imputată a fost de 56.666 lei. Aici un furnizor a fost sancţionat pentru servicii medicale la domiciliu raportate şi neefectuate. Tot în medicina primară trei furnizori au fost sancţionaţi pentru că nu au respectat programul de lucru declarat la CJAS. Un alt furnizor a fost sancţionat cu rezilierea contractului pentru că nu respecta programul de lucru, un furnizor a fost sancţionat pentru că a raportat activitate la două centre de permanenţă în acelaşi timp şi precizez şi că din judeţe diferite”, a precizat dr. Ciprian Groza, director CJAS Galaţi.
Medicul de familie cu pricina activa în mediul rural şi la un centru de permanenţă din judeţul Galaţi şi în acelaşi timp la un centru de permanenţă din judeţul Vaslui. În centrul gălăţean rata să ajungă la program, dar de raportat tot raporta o activitate pe care nu o făcea.
Au mai fost imputate şi recuperate sume de bani şi de la spitale, farmacii, ambulatorii, în toate cazurile fiind vorba de furnizori care fie au decontat servicii pe care nu aveau dreptul să le ofere sau decontări la dublu.
În urma acţiunilor de control au fost imputate furnizorilor de servicii medicale şi recuperate în total peste un milion de lei.
Cum unii dintre cei care s-au lăcomit la banii nemunciți sunt deja recidiviști, ne întrebăm cu entuziasm când vor intra și procurorii gălățenii pe fir. Nu de alta, dar nu ne amintim să se fi abrogat din legile românești falsul în acte, delapidarea și furtul.