Jumulirea gălățenilor, faza 2. După ce gunoiul s-a scumpit cu 65%, apa va avea prețul mai mare cu 23,5%, iar canalizarea cu 35,7%

Credeați că scumpirea gunoiului menajer cu 65% este singura veste proastă din perioada asta? V-ați înșelat! Mai sunt și alte scumpiri consistente decise de furnizorii de utilități publice patronați de Primăria lui Ionuț Pucheanu sau de Consiliul Județean al lui Costel Fotea. Că doar nu visați că instituțiile amintite sunt ale poporului, nu?

Așadar, ca în fiecare an, tarifele la apă potabilă şi canalizare se majorează şi în 2023 în tot judeţul Galaţi. Noile preţuri la apa potabilă şi tarifele pentru canalizare-epurare au fost aprobate deja de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Pe ce criterii, nu știe nimeni, însă ce mai contează câtâ vreme politicienii face ce vor din țara ata..

Astfel, de la 1 aprilie 2023, conform Deciziei ANRSC nr.35/27.02.2023, s-au ajustat tarifele la apa potabilă cu 7,5% şi la canalizare-epurare cu 18%. C-așa au vrut ei! La acestea se adaugă inflaţia cumulată pe ultimul an, de 14,95%, şi TVA de 9%.

Concret, tariful pentru apa potabilă a crescut, începând cu 1 aprilie 2023, de la 6,72 lei/mc fără TVA, la 8,30 lei/mc fără TVA, iar la canalizare-epurare tariful creşte de la 4,59 lei/mc fără TVA, la 6,23 lei/mc fără TVA.

În termeni reali, scumpirea este de 23,5% la apă și de 35,7% la canalizare. Nu-i așa că lefurile și pensiile nu v-au crescut cu atât? Nu contează, important este să le meargă bine politicienilor și acoliților lor, iar jumulirea gălățenilor să continue și mai și, sub patronajul glorios al alianței PSD-PNL!

Bine ei, au niște explicații, în păsăreasca tipică a celui care, deși deține un monopol evident în piață, nu este controlat de fapt de nimeni,, umflă lefurile oricât, sifonează oricât către firmele cu bilețel de la partid, căci știe că poate face tariful oricât oricât de mare, fraierii vor plăti, căci altfel „li se taie”.

Așadar, operatorul Regional APA CANAL S.A. Galaţi a anunţat că ajustarea anuală a tarifelor la apa potabilă şi canalizare-epurare este fundamentată în Planul anual de evoluţie a tarifelor pentru perioada 2023-2027, aprobat prin Actul adiţional nr.63/2022 la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat de fiecare autoritate a administraţiei publice locale componentă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional Apa Galaţi”.

Această strategie tarifară constituie condiţie de finanţare a proiectelor de investiţii realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile.

Planul de tarifare a fost realizat în cadrul Analizei Cost-Beneficiu, parte a Studiului de Fezabilitate pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, etapa 2”.

„La fundamentarea preţurilor/tarifelor s-a avut în vedere asigurarea sustenabilităţii pe termen scurt, mediu si lung în activitatea Operatorului şi în rambursarea creditelor contractate, în sumă de cca. 92.990.000 lei, respectiv:
• împrumutul contractat pentru cofinantarea Proiectului regional „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” (POS Mediu 2007-2013), proiect cu o valoare finală de 405.846.533,25 lei (fără TVA), ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi;
• împrumutul contractat pentru cofinantarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014 – 2020”, în cadrul Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), proiect în valoare de 749.065.402 lei (fără TVA), ce vizează extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 22 localităţi din judeţul Galaţi”, mai precizează reprezentanţii APA CANAL SA.

În plus, s-a luat în calcul necesitatea asigurării de către compania de apă a fondurilor necesare co-finanţării a două noi proiecte de investiţii, respectiv:

  • „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, etapa 2”, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Acesta are o valoare totală de 369.604.677,38 lei (cu TVA) şi se va implementa în municipiul Galaţi şi comuna Matca. Co-finanţarea suportată de APA CANAL S.A. Galaţi este de 18.683.692,26 lei.
  • „Extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a sistemelor de apă – contorizare apă la nivelul ariei de operare a Operatorului Regional Apa Canal SA Galaţi”, co-finanţat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020. Proiectul se va implementa în municipiul Galaţi, comunele Bălăşeşti, Suceveni, Vânători, Frumuşiţa, Scânteieşti şi Cudalbi şi constă în montarea unui număr de 11.690 de contoare electromagnetice. Perioada de implementare este 17 nov. 2022 – 31 dec. 2023, iar valoarea contractului este de 10.172.492,47 lei (cu TVA).

Cu alte cuvinte, domnilor consumatori fraieri, firma de apă și de canalizare s-a împrumutat la bănci pentru a-și extinde monopolul pe piața locală, pentru a zdrobi orice concurență, pentru a-și mări afacerea, iar creditele respective trebuie să le plătiți fix voi, clienții, că așa se fac cărțile în economia fals capitalistă, de fapt controlată de 30 de ani încoace de interesele PSD.

APA CANAL S.A. Galaţi mai precizează că din aceste preţuri şi tarife se alimenteaza şi Fondul de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investiţiilor viitoare în infrastructura de apă şi apă uzată.

„Operarea infrastructurii modernizate în aria de operare din Judeţul Galaţi prin programele de investiţii, în particular a staţiilor de tratare a apei şi staţiilor de epurare a apelor uzate menajere şi/sau pluviale, presupune costuri mai mari decât cele anterioare (generate de majorarea cheltuielor cu energia electrică, cu polimerii pentru îngroşare, dezhidratare, reactivii necesari funcţionării staţiilor, tratamentele necesare de potabilizare a apei şi protejare a mediului). De asemenea, operarea reţelelor de apă şi canalizare nou înfiinţate prin aceste programe de investiţii pentru numărul relativ mare de locuitori care nu beneficiau încă de apă sau canalizare, presupune costuri adiţionale. Normele europene impun standarde de calitate ce necesită tehnologii moderne, dar costisitoare, pentru tratarea apei (potabile şi uzate), iar APA CANAL S.A. Galaţi este în prezent una dintre companiile care se conformează normelor impuse”, se mai precizează în comunicatul de presă al companiei.

Și mai pe înțelesul tuturor, nu numai că le dați bani să-și achite creditele amintite, ci le dați și bani în avans, să aibă și pentru noi investiții, ca nu cumva să aibă cineva șansa să se lupte cu ei în piață, să creeze concurență, să-i oblige să fie eficienți. Asta-i țara, voi i-ați votat pe nemernici!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr