Premiu ridicol și aranjat primit de primarul Galațiului: „Best electric city”. Propagandă mincinoasă ca pe vremea comuniștilor

Să te ții fudulie pe primarul Galațiului. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, i-a oferit zilele trecute premiul „Best electric city”, pentru programul de instalare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice.

Văzând așa ceva, mai că îți vine să crezi că Galațiul este „top of the top” (ca să rămânem pe englezismele premiului) în materie de mașini electrice și puncte de încărcare a acestora. Însă realitatea ne arată că nu este deloc așa. De fapt, la Galați sunt doar 46 de prize pentru mașini electrice (nici acestea nu-s prea multe, adică sub 100), iar Galațiul este abia pe locul 27 în țară ca număr de stații, fiind depășit de majoritatea orașelor reședință de județ Deci „best” înseamnă de fapt locul 27, ca să fim onești. Așa că avem de-a face doar cu o propagandă mincinoasă și ieftină, ca-n vremea lui Ceaușescu.

Pentru a masca minciuna legată de „prietenia cu mașinile electrice a orașului Galați”, s-a adăugat la prezentare un „apendice”, și anume că pe lângă proiectele privind instalarea de stații pentru mașinile electrice, Primăria municipiului Galați a derulat sau derulează multe alte acțiuni în ce privește un transport prietenos cu mediu.

Pe motiv că, cică, în ultimii ani au ajuns la Galați 105 mijloace de transport noi și moderne (17 troleibuze; 20 autobuze hibrid – primele astfel de mijloace din istoria orașului; 20 minibuze; 40 autobuze Euro 6; 8 tramvaie – primele tramvaie noi din ultimii 30 de ani). Alte 57 de mijloace de transport noi vor ajunge la Galați, cu finanțare prin PNRR (42 de autobuze electrice; 10 tramvaie; 5 microbuze).

Ce a venit, se știe, iar volumul este sub cel puțin 10 orașe din România, printre care București, Cluj, Constanța, Iași, Arad, Timișoara, Craiova și Brașov. Deci nici aici nu-i locul 1. Ce va să vină, este ridicol să socotești la realizări, căci ne învață și bătrânii că nu trebuie să ridici poalele înainte de a ajunge la pârâu.

Și-atunci de ce a primit premiul? Păi, e simplu! Așa s-au înțeles „grangurii” politicii. Toți primarii partidelor coaliției vor primi în următoarea perioadă astfel de premii, „botezate” în mai multe feluri, ca parte a strategiei electorale de a păcăli poporul că – uite! – se face. De parcă premiile țin loc de fapte, iar mincinile țin loc de adevăr. Jenant!

Însă Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, pare decolat de pe planetă, e în drum spre MArte și levitează pe propriile minciuni, în vreme ce gălățenii îl înjură din toți rărunchii pentru mizeria din oraș, iluminatul stradal dezastruos, transportul public deficitar: „Orașul nostru s-a schimbat foarte mult, grație măsurilor pe care le-am luat în linia protejării mediului, iar o componentă importantă este cea care privește transportul electric. Pentru că încurajăm și susținem un transport ecologic. Avem în acest moment în oraș 46 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, iar prin proiectele pe care le derulăm vom ajunge la 200 de stații. Este un premiu care ne onorează și ne obligă să continuăm pe acest drum, în pas cu noile tendințe, pentru un mediu curat și sănătos”.

Tot el se mai laudă că Galațiul este „best electric city” deoarece „au continuat proiectele de amenajarea a pistelor pentru bicicliști, în ultimii ani fiind amenajate piste de circa 20 de km”. Îl invităm să se plimbe pe ele dacă poate. Îi dăm noi o bicicletă împrumut. Pariem însă că n-o să vrea. Căci pistele sunt întortochete, înguste și ocupate de mașini, îți riști viața mergând pe ele. Dar sunt „realizări”, trebuie să ne lăudăm cu ele.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr