Mediul de afaceri gălățean a marcat la sfârșitul săptămânii „Ziua Întreprinzătorilor din România”, parte a unor mai ample acțiuni dedicate „Săptămânii Europene a IMM-urilor”. Ceva ce pare esențial pentru nație la o primă strigare, dar de fapt e doar o festivitate obosită, ca pe vreme UTC (unde șeful IMM-urilor de la Galați a fost jupân, să nu uităm), cu note accentuate de propagandă politică pro-PSD.
Așadar, evenimentul a fost organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), prin Patronatul IMM-urilor Galați și Consiliul Județean (CJ) Galați, cu sprijinul Consiliului Local (CL) Galați și Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – filiala Galați. Un fel de hora unirii pe ritm politic, căci nu de mediul de afaceri le pasă celor din lista de mai sus, cât de câștigarea alegerilor din 2024, plus ceva funcții și privilegii. De fapt, ca să fim mai exacți, mediul de afaceri este torturat de un sistem legislativ nesigur și axat pe jumulirea investitorilor și a angajaților din mediul privat, pentru a avea politicienii ce toca mărunt.
Și totuși, se împlinesc și 30 de ani de la înființarea Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) Galați. O viață de om pe care președintele fondator Marian FIlimon a trăit-o „în pace și onor”, ca un bugetar sadea, căci nu-și amintește nimeni ce afaceri face sau a făcut. Dacă a făcut.
„Pentru mediul economico-social gălățean, trei decenii de existență a acestui patronat înseamnă, în fapt, trei decenii de când mediul de afaceri local a (re)început să se dezvolte în condiții de libertate și economie de piață. Dincolo de asta, vorbim de 30 de ani de istorie recentă și de o revenire la normalitate, pentru că, în fapt, Patronatul IMM-urilor Galați este continuatorul unei tradiții patronale mult mai îndelungate. Mai exact, potrivit datelor din arhivele publice, primele organizații patronale au apărut la Galați încă din 1896″, se îmburică Filimon, de zici că el a inventat mersul pe jos, apa caldă și contul de profit și pierderi.
De ziua lor, „imemiștii” au ars-o în prima fază pe conferințe. La sediul Consiliului Județean (CJ) Galați s-a ținut simpozionul „Cum să faci primul milion din afaceri cu statul”. Hai, c-am glumit! De fapt a fost vorba despre „Oportunități privind dezvoltarea întreprinderilor prin Fondul pentru Tranziție Justă. O Europă pentru Piața Hidrogenului”. Nu-i așa că vă sună cunoscut? Și nouă! Așa-i este fix tema lansată de reînviatul Dan Nica, cu care speră să facă din PSD Galați gloaba surprinzătoare cu care va câștiga alegerile locale din 2024.
„Vorbim, practic, de două teme. Prima se referă la Fondul pentru Tranziție Justă și se axează pe modalitățile prin care IMM-urile gălățene pot accesa aceste fonduri europene, o temă de actualitate mai ales că primele ghiduri de aplicare au fost lansate în dezbatere publică. De asemenea, la al doilea punct, întreprinderile gălățene s-au arătat interesate de politicile economice privind piața hidrogenului și vom încerca să răspundem acestei necesități de informare prin invitarea unor specialiști în domeniu care să abordeze tema”, a precizat președintele Patronatului IMM-urilor Galați.
De fapt, n-a răspuns la nimic, a fost o chestie de o plictiseală tulburătoare, în care s-au recitat niște lozinci ca pe vremea împușcatului, nimeni n-a înțeles nimic. Se pare că nici cei care au susținut conferința nu-și făcuseră prea bine tema sau au făcut-o dar le-a mâncat-o pisica înainte de susținere, ceva de genul.
În cursul serii a avut loc o gală festivă la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, în cadrul căreia „au acordate distincții celor care au contribuit la activitatea patronală”. În traducere liberă, politicienii și amicii lui nea Filimon au primit cu emoție nețărmurită câte o flecușteț din pastic și o diplomă, ca să-i aplaude națiunea că există. Și să-i voteze. Motiv pentru care în centrul atenției au fost două personaje principale, ca doi președinți ce sunt ei: Marian Filimon și Costel Fotea. Investitorii? În sală, că ce treabă au ei cu viitoarele alegeri?
Să nu uităm. Au cântat formația de jazz „The Ramblers” din SUA, formată din militari detașați în Europa, precum și formația „Millenium”, din Chișinău. Despre artiști, numai de bine, căci trebuia – nu? -să fie și niște profesioniști pe acolo, nu se cădea să fie doar papagalii de politruci.