Orașul proiectelor neterminate. Și șantierul mega-serei de la Grădina Botanică a înțepenit, contractul cu constructorul fiind reziliat

Nu știm cum se face dar, de la o vreme, Galațiul a devenit orașul proiectelor începute în trombă – cu multe surle și trâmbițe electorale – dar care apoi se blochează, ajung în impas și nu mai sunt terminate. „Campion” din acest punct de vedere este Consiliul Județean Galați, condus de „il prezidente” Costel Fotea, care este pe cale să-și adauge supranumele de „neterminatorul”, căci foarte multe dintre proiectele demarate de el au ajuns în impas.

Amintim aici noul Muzeu de Arte Vizuale (din parcul Rizer) care a tot schimbat constructorul până termenul de execuție a fost deja depășit cu trei ani, iar lucrarea este doar la jumătate. Tot aici poate fi amintită și centura mică a Galațiului, care și ea are depășit termenul de recepție, deși este doar pe la 40% execuție. Despre promisiunile sforăitoare de genul centura mare a Galațiului și aeroportul Braniștea nici nu mai merită să pomenim, au rămas promisiuni sforăitoare.

Probleme mari sunt și cu parcarea etajată de la spitalul județean, care a ajuns deja la a treia inaugurare, deși tot nu-i gata, mai sunt de făcut destule la ea. În fine, talentul de „neterminator” al președintelui Fotea iese tot mai mult la iveală, arătând, de fapt, că instituția nu are capacitatea de a monitoriza în mod profesionist derularea contractelor de investiție. Adică sutele de „cozi de topor” politice angajate de CJ Galați în ultimii ani își arată incompetența, pe banii și pe timpul gălățenilor.

Ultimul semi-eșec al „echipei câștigătoare” conduse de Costel Fotea este la mega-sera de plante exotice de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă”. Așa de tare s-a lăudat „il prezidente” cu investiția – apropo, structura de rezistență este făcută de alții, acum vreo 20 de ani – că aproape că l-am crezut. Însă după startul exploziv a venit un fâssssss prelung, căci lucrările au fost abandonate pe nepusă masă, în această primăvară.

Conform reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Galați, contractul cu asocierea responsabilă de finalizarea proiectului a fost reziliat, după mai multe prelungiri. Este vorba despre asocierea Sowiens SRL – Ark Management Concept SRL – Structi Punct SRL, care a depășit trermenul de execuție cu mai mult de doi ani.

„Constructorul a promis că va mobiliza oameni la această lucrare, dar nu s-a dovedit serios până la capăt, lucrările aflându-se în prezent la un stadiu de doar circa 60% și, ca atare, nu a beneficiat de decontarea finală”, au precizat reprezentanții CJ.

Totuși, nu-i o abandonară totală, căci în teren a fost finalizată evaluarea investiției de către experți, conform tuturor procedurilor legale, urmând a fi emis raportul pentru reluarea procedurii de achiziție, în vederea desemnării unui alt constructor. Asta, probabil, mai în toamnă, chiar în iarnă, deci lucrările se vor relua la anul. Probabil cât să fie gata în preajma alegerilor din 2024, căci n-ar trebui să dureze terminarea serei mai mult de 2-3 luni. Dar să vedem!

Însă ceea ce ce surprinde neplăcut este faptul, cel puțin până acum, niciunul dintre constructorii care au dat chix cu contractele CJ Galați nu a fost pus să plătească daune pentru neseriozitatea crasă. O situație cam dubioasă, sincer, care ne duce cu gândul la niște complicități nu tocmai „ortodoxe”.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr