O nouă gogoașă electorală de la Primăria Galați. Diplomă cu osanale de la Guvernul PSD-PNL, prezentată c-ar fi de la Comisia Europeană

Oricând ne-am învârtî și ne-am suci, nu puteam să ne facem că nu vedem că la Primăria Galați a început în forță campania electorală. Bine, propaganda electorală pro-Pucheanu și pro-PSD nu s-a oprit niciodată, însă de câteva săptămâni s-a accelerat totul. Probabil că la partid a ajuns în sfârșit sondajul „acela” făcut IRES, care arată că AUR a „explodat” în intențiile de vot ale românilor, în vreme ce PNL și PSD au dat înapoi serios, iar dacă treaba nu se schimbă, la alegerile din 2024 ne le vor mai ajunge mandatele pentru a guverna nici măcar împreună cu UDMR și minorități. E groasă, deci.

Faptul că PSD vrea să-și reconstruiască într-un fel capitalul electoral nu-i de comentat. Așa-i în politică! Însă când o face via instituțiile publice – din bugetul public, deci – nu mai este deloc în regulă, ba chiar este și ilegal. Așa că sesizăm pe această cale Autoritatea Electorală Permanentă să-și facă datoria.

Și mai trist, însă, este că municipalitatea gălățeană ne „mitraliază” de la o vreme cu tot felul de minciuni despre realizări mărețe închipuite, ne ia pur și simplu de proști. În condițiile în care niște realizări chiar există în mandatul lui Pucheanu, are ce promova, este absurd că încearcă să ne vândă niște gogoși umflate, care îi fac mai mult rău decât bine din punct de vedere electorale. Să nu spună că nu i-am zis: „inamicul” pândește. Și crește în sondaje, în vreme ce Pucheanu cam scade. Pe mâna minciunilor proprii, căci electoratul nu-i tâmpit, înțelege că este mințit.

Ultima gogoașă vândută de Primăria Galați este legată de faptul că instituția a primit Eticheta europeană pentru excelență în buna guvernare – ELoGE, pentru aplicarea cu responsabilitate în activitatea administrației publice locale a celor 12 principii ale bunei guvernări democratice, așa cum au fost stabilite de către Consiliul Europei. Premiul a fost acordat în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului, desfășurate la Palatul Victoria la începutul acestei luni, iar oamenii primarului Pucheanu ne-au lovin în moalele capului cu informația că este un premiu acordat de Consiliul Europei. Ei bine, nu e!

„ELoGE este un premiu acordat de către Consiliul Europei autorităților administrației publice locale, în baza unei analize făcute printr-un mecanism european și internațional de evaluare cu privire la calitatea guvernării locale și reprezintă o modalitate de certificare, de apreciere și de recunoaștere a acelor autorități publice locale a căror activitate se desfășoară la standarde internaționale”, zice onor instituția.

„Obiectul acestui program constă în analiza modului în care sunt implementate aceste principii în practică de către autoritățile publice locale. Este vorba despre: participare, reprezentare și corecta desfășurare a alegerilor; receptivitate; eficiență și eficacitate; deschidere și transparență; stat de drept; comportament etic; competențe și abilități; inovare și deschidere pentru schimbare; dezvoltare durabilă și orientare pe termen lung; management financiar solid; drepturile omului, diversitate culturală și coeziune socială; responsabilitate. În total, 30 de autorități publice locale au primit acest premiu (patru consilii județene, șase municipii, șase orașe și 14 comune)”, se mai zide în informarea trimisă presei.

Abia la final, la „și altele”, aflăm că de fapt dinstincția vine de la secretariatul general al Guvernului (așa cum se întâmplă, de fapt, în toate țările UE; este un fel de „normă la dat diplome”, un aranjament protocolar); „Consiliul Europei a acreditat Secretariatul General al Guvernului pentru ca în următorii trei ani să implementeze Eticheta Europeană pentru Excelență în Guvernare (ELoGE) împreună cu autoritățile publice locale din România, în cadrul acestui program de certificare a calității implementării principiilor bunei guvernări, la nivel local”.

Situația ar fi trecut neobservată dacă ar fi fost întâmplătoare. Dar nu este! Administrația Pucheanu se străduiește de la o vreme să-și inventeze tot felul de merite de renume european, mondial și chiar galactic – merite, repetăm, inexistente! – în vreme ce orașul se zbate în mizerie, bălăriile sunt cât omul, străzile sunt pline de gropi, iar strategia urbană pare o noțiune abstractă pentru lefegii primăriei.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr