Euforia promovării Oțelul Galați în Liga 1 eșuează dramatic în contabilitate: nu se știe de unde vor veni banii pentru a continua

Deocamdată încă e pe veselie. Oțelul Galați a promovat în Liga 1, suporterii visează la victorii magice și cupe europene, se halucinează intens despre cumpărarea unor jucători de primă mână, totul pare minunat. Adevărul, însă, este că echipa gălățeană a ajuns într-un moment de maximă cumpănă.

Este clar pentru toată lumea care se pricepe că această promovare a venit pe fondul unui entuziasm deosebit, cu jucători care fie au dat tot ceea ce au putut, fie au ajuns la capătul carierei. Cu actualul lot, dacă ar fi să participe la Liga a 2-a încă un an, abia dacă s-ar salva de la retrogradare. În Liga 1, nu se știe dacă ar face 7-8 puncte tot sezonul. Căci una e să bați Dejul și Buzăul cu mari emoții, alta să dai piept cu FCSB, Farul, Rapid, Universitatea Craiova, CFR, Botoșani sau Sepsi. Nu că ar fi ușor cu U Cluj, FCU Craiova, Voluntari, Petrolul sau Hermanstadt. Asta ca să nu mai spunem că „partenera” de promovarea, Poli Iași, ne-a dat cu terenul în cap pe unde ne-a prins, iar dintre cele implicate la baraj – Dinamo, Buzău, UTA și FC Argeș – doar cu Buzăul putem spera la un punct amărât.

Concluzia este că n-avem nicio șansă să rămânem în Liga 1 dacă nu aducem jucători care să facă față. Însă aceștia costă, iar salariile cerute sunt mari, mai mult decât duble decât cele plătite acum. O estimare grosso-modo arată că Oțelul ar avea nevoie de circa 500.000 de euro pentru transferuri și de circa 2 milioane de euro pentru salarii. Pe an, desigur. În plus, cheltuielile de funcționare ale clubului înseamnă cel puțin încă 1,5 milioane de euro. În total: peste 4 milioane de euro. Asta doar pentru supraviețuire în Liga 1.

Problema este că, în acest moment, clubul poate conta – luând în calcul veniturile din anul competițional precedent – pe cel mult 1,5 milioane de euro (din care circa 1 milion de euro i-a dat Primăria Galați, doar 500.000 de euro au venit din bilete și sponsorizări private). Încă 1 milion de euro (mai exact 970.000 de euro) vin din drepturile TV.

Întrebarea cea mare este de unde vor veni restul de 1,5 milioane de euro? Căci la orizontul finanțării nu se vede nimic, iar ideea că Primăria Galați va da 2,5 milioane de euro pe an pentru a finanța clubul sportiv privat Oțelul este cel puțin absurdă, dacă nu cumva este complet ilegală. Vă reamintim că un recent control al Curții de Conturi la FC Voluntari (un club finanțat preponderent de Primăria orașului Voluntari) a stabilit că plățile sunt ilegale, deci banii trebuie recuperați de la club. Situația de la Galați pare, așadar, pe cale să devină dramatică, iar euforia promovării ar putea să eșueze lamentabil în contabilitate…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr