Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, în data de 30 mai 2023, au pus în aplicare 19 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Neamţ, Iaşi şi Galaţi, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, falsificare de monede şi punerea în circulaţie de valori falsificate.
În fapt, în perioada ianuarie – februarie 2023, a fost constituit un grup infracţional organizat, având ca scop punerea în circulaţie de bancnotă falsificată. Astfel, în perioada ianuarie-mai 2023, ar fi fost puse în circulaţie aproximativ 900 de bancnote falsificate (în cupiură de 50 şi 100 de euro), activitate desfăşurată în patru judeţe.
Grupul infracţional organizat ar fi indus în eroare, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare, mai multe persoane vătămate, reuşind plasarea a peste 72.000 de euro, în bancnote contrafăcute. Având în vedere calitatea ridicată a bancnotelor contrafăcute, acestea au fost facil acceptate de către persoanele nefamiliarizate cu acest tip de valută.
„În cursul acestei zile, în urma unui flagrant delict, asupra a două persoane bănuite, au fost descoperiţi şi ridicaţi 90.700 de euro falşi, în bancnote de 50, 100 şi 500 de euro, precum şi 39.900 de lei şi 5 telefoane mobile. De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare la persoanele bănuite şi la sediile unor societăţi comerciale, au fost depistaţi şi ridicaţi 15.650 de euro falşi, din cupiura de 20, 50, 100 şi 200 de euro, precum şi 4.900 de lei şi 10 telefoane mobile şi diferite inscrisuri. Astfel, faţă de 8 persoane bănuite se fac cercetări, iar audierile urmează a fi realizate la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ. Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Galaţi, B.C.C.O. Cluj, I.P.J. Neamţ, I.J.J. Neamţ şi I.J.J. Bacău. Pe parcursul urmăririi penale, la documentarea activităţii infracţionale au contribuit B.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Bacău şi S.C.C.O. Vrancea. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.