Să vezi și să nu crezi, Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS), împreună cu Linde Gas România, Masterbuild, Universitatea „Danubius” Galați și Liberty Galați au organizat o nouă Conferință a Sustenabilității în Galați, Brăila și Buzău pentru a coagula interesul comun al mediului de afaceri și administrației publice, în vederea dezvoltării conceptului de Hydrogen Valley.
Intenția declarată a organizatorilor conferinței a fost aceea de a „inventaria aliniamentul strategic al mediului public și privat, pentru a studia prin prisma academică nevoile regiunilor de interes strategic pentru a contribui dinamic la economia națională, conform cu cerințele și rigorile partenerilor economici”. Sună minunat, dar n-am înțeles nimic. Dar suntem sigur că știu ei ce vor să facă, dat fiind că sunt o mulțime de oameni deștepți implicați, nu glumă.
„Ediția Conferinței din regiunea Galați, Brăila și Buzău este menită să pună în valoare exemple de pionierat – producția oțelului verde la Liberty și producția hidrogenului prin electroliză în complexul Linde Gas România fiind punctul de pornire pentru extinderea utilizării hidrogenului curat în tot ce înseamnă producție, servicii și transporturi la nivel local”, a afirmat Vlad Stoicescu, președintele ACS.
„Dezbaterea de astăzi se structurează pe o tematică inovativă, care cu promisiunea implementării va dezvolta regiunea Galați, Brăila și Buzău într-un veritabil cluster model în dezvoltare durabilă. Vor rezulta noi locuri de muncă, ceea ce vine să necesite noi specializări academice, pentru a putea continua să inovăm, să dezvoltăm”, a spus dr. Steve O. Michael, rector și CEO al Universității „Danubius”.
Acum, sincer, noi n-avem așa de multă amplitudine lingvistică precum cei citați. Și nici nu ne pricepem extraordinar de mult la afacerile cu energie. În schimb știm să scormonim după informații și să le punem cap la cap. Așa că vă putem spune că „oțelul verde” este un mit. De fapt, nu poate fi verde câtă vreme la producerea lui se consumă, în continuare, o cantitate uriașă de energie.
Nici producerea hidrogenului prin electroliză nu-i o tehnologia chiar așa de „verde”, căci procedura în sine generează produși secundari, iar consumul de energie electrică este uriaș. Iar când energia necesară urmează să fie produsă de o centrală pe gaz (nu hidro, nici solară, nici eoliană), devine deja foarte clar în ce cerc vicios al minciunii se învârt cei ce vorbesc despre ecologie.
Nici măcar nu spunem noi că a produce hidrogen nu-i ecologie, ci dimpotrivă, ci a scos informația pe guriță chiar un participant la conferința amintită, respectiv americanul Tim Stewart, președintele Oil & Gas Association.
„Deși hidrogenul este recunoscut atât în UE, cât și în SUA drept noul standard de alimentare a proceselor industriale și a transporturilor, producția hidrogenului curat, pentru o veritabilă tranziție la Net 0 emisii de gaze cu efect de seră, este un proces intensiv și energofag, ceea ce ne pune în poziția de a îmbunătăți continuu tehnologia”, a spus Stewart.
TOTUȘI, CARE-I MIZA?
Evident, în spatele acestor conferințe și anunțuri agresive legate de conceptele de „Hydrogen Valley” și de „oțel verde” la Galați există o miză. Asta dincolo de gargara politicianistă care încearcă să ne convingă să votăm PSD și, mai ales, pe baronul Dan Nica. Ăsta se dă, mai nou, părintele ecologiei și salvatorul economiei (care economie?) Galațiului, după ce vreme de câțiva ani nu s-a mai arătat la față pe aici, am auzit de el doar din comunicatele și rechizitoriile DNA. Că n-am uitat de afacerea Microsoft.
Ei bine, dragi cititori, miza adevărată este un purcoi de bani. Subvenții de la UE și de la Guvernul României. De fapt, triunghiul „oțel verde-hidrogen-energie electrică” înseamnă circa 3 miliarde de euro, subvenții care ar urma să fie „înghițite” de „actorii” acestei frumoase șarade în perioada 2023-2030. Cu alte cuvinte, băieții deștepți implicați vor „investi” de fapt bani publici, poluarea zdravănă aferentă producerii „energiei verzi” și a „oțelului verde” o vor suporta gălățenii, iar șmecherii se vor alege cu profitul consistent. Asta ca să știți ce vă „vând”, de fapt, cei care vă promit că va curge lapte și miere pe gârlă!