Fața nevăzută a grevei profesorilor. Cum și-a băgat coada propaganda politică în treburile sindicale din Educație

Teoretic, profesorii au ieșit din grevă. Că este suspendare sau încetare a protestului este mai puțin important. Cert este că federațiile sindicale care au anunțat începerea conflictului de muncă au semnat suspendarea protestelor și revenirea la ore. Asta înseamnă că, din 13 iunie, orice protest este ilegal și poate aduce după sine efecte juridice grave asupra cadrelor didactice care refuză să predea elevilor. Practic, pot fi concediați după câteva zile de absență nemotivată, conform prevederilor legale.

Dar nu de asta vrem să vă povestim astăzi, ci despre culisele politice ale grevei. Căci, până la urmă, totul s-a reglat pe canale politice, iar profesorii au fost, din păcate doar masă de manevră.

„Codița” diabolică a PSD

Încă din primele ore ale grevei profesorilor, sursele noastre din PSD Galați ne-au mărturisit că liderii politici de la București ar fi zis că treaba este sub control, iar totul este un foc de paie care se va stinge „miraculos” atunci când Marcel Ciolacu va ajunge premier. Și va fi – evident – „salvatorul nației”, va fi numai bun de propus spre a fi votat ca Președinte al României. Din acest punct de vedere, le-a cam ieșit, căci liderul PSD va prelua șefia Guvernului cu greva încheiată, deci în liniște și pace.

În același timp, însă, haideți să nu ne facem că plouă și să recunoaștem că peste 80% dintre directorii de școli din România au carnet de membru PSD și că nu ajungeau în funcții în veci fără carnetul respectiv. Așa că au fost încurajați pe linie politică să stimuleze greva, să fie în primele rânduri „că e PNL la conducere, merită să le dăm vreo două peste bot înainte să vină al nostru la conducere și să rezolve spectaculos, cât să aducă voturi importante”.

De altfel, noi nu credem în coincidențe și știm cu certitudine că amintiții profesori-politicieni au făcut totul ca jupânul Marcel să aibă rotativă roz, deci le-a cerut subordonaților să termine cu șmecheriile imediat ce Ciucă și-a dat demisia. Au fost chiar și niște ședințe pe tema asta, în câteva licee și școli de top în Galați. Dar ce? Credeați că nu se află?

„Codița” diabolică a PNL

La PNL a fost cam ca la PSD, cu diferența că ei nu au pus paie pe foc. Deocamdată. Însă au sperat că „salvatorul patriei” va fi Ciucă. Vă rugăm să remarcați faptul că generalul Ciucă (vorba vine „general”, că ăsta nici caporal nu ajungea într-o armată serioasă…) a tras de timp cu predarea puterii până „s-a rezolvat cu profesorii”. Nu voia ca atunci când se vor scoate cuțitele pe masă – cel mai probabil cam de prin februarie-martie 2024 – să zică pesediștii că au preluat o țară măcinată de greve, în criză.

Așa se face că activiștii de la PNL au făcut, între 7 și 11 iunie un lobby uriaș prin școli pentru ca profesorii cu carnet PNL sau indeciși să accepte încetarea grevei. Evident, cel mai important lobby a fost făcut față de liderii sindicali, în esență niște lupi în blăni de oaie, căci sunt acolo mai ales pentru că au conexiuni politice zdravene, nu pentru că i-ar fi ales dascălii. Avem situații precise despre acest lobby chiar aici, în județul Galați. Nu-i exclus ca în zilele ce urmează să facă lobby invers, că doar este la conducere Ciolacu de la PSD, deci merită să aibă și el niște stres.

Evident, în campaniile electorale de la anul, liberalii se vor lăuda pe întrecute că au „redat demnitatea profesorilor”. Au redat pe naiba să-i ia! Profesorii sunt în continuare o masă de manevră politică. Și-atât. Rămân tot umiliți, tot săraci și – unii dintre ei – la fel de slab pregătiți, ca să nu spunem analfabeți funcțional.

„Codița” diabolică a USR

Nici USR n-a scăpat oportunitatea de a încinge spiritele. De fapt, cei mai mari propagandiști pro-grevă au fost chiar activiștii USR. Au umplut Facebookul cu patetisme legate de condiția profesorului, ne-au spus povești emoționante, s-au revoltat (și încă se mai revoltă) că greva s-a terminat, au acuzat jocul politic al PSD și PNL. Ei au pozat, în tot acest timp, în „cavalerii dreptății”, însă au fost, de fapt, cei care i-au întărâtat masiv pe profesori. Prin toate metodele, în speranța că vor declanșa o criză politică de proporții, așa cum s-a întâmplat după „Colectiv”.

Și ghici de se întâmplă când e criză politică? Așa-i! Vin la guvernare „tehnocrații”, adică useriștii sub acoperire. Că s-a mai întâmplat, n-ar fi ceva nou.

„Codița” diabolică a AUR

Nu în ultimul rând, merită scoasă în evidență și contribuția AUR. Deși la nivel central liderii lor au cam tăcut, experiența ne-a învățat că atunci când liderii AUR tac, sigur este vorba de ceva bine organizat, țintit. Nu de alta, dar prin școli au fost foarte vocali profesorii știuți că, în proporție de peste 80%, sunt în siajul AUR: cei care predau Religie. Nu se ajunge întâmplător pe poziția cu pricina, există un filtru care seamănă cu cel politic, numai că-i controlat de Biserică.

Haideți să nu fim ipocriți și să recunoaștem că AUR plus BOR egal love, că se ajută reciproc, deși nu recunosc oficial parteneriatul. În acest condiții, coada diabolică a AUR a acționat în încercarea de a radicaliza greviștii, s-a văzut foarte clar.

Copiii sacrificați pe altarul politicii

În tot acest timp, copiii/elevii au fost sacrificați pe altarul politicii și al intereselor colaterale politicii. Fără jenă, fără scrupule. Merită profesorii salarii mai bune? Categoric: DA! Se impune ca profesorii să-și recâștige respectul? Fără îndoială : DA! Însă, în același timp, copiii noștri merită să aibă dascăli cu vocație, bine pregătiți, iar sistemul educațional să nu mai genereze ciolaci și ciuci, ci oameni educați, pe care să ne putem baza. De asemenea – deloc neimportant – pretindem ca dascălii să aibă o ținută morală ireproșabilă, să nu cadă în ispita fățărniciei și în capcana duplicitarismului.

Vi se pare, prin prisma informațiilor pe care vi le-am prezentat aici, că au dovedit cadrele didactice din România că îndeplinesc aceste cerințe?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr