Gata, se trage ultimul clopot și pentru Electrocentrale Galați, fostul producător de energie electrică, agent termic și abur industrial de pe platforma Combinatului Liberty. Sau, cum ar zice cei doi „corifei de trei lei” ai politicii locale – Costel Fotea și Ionuț Pucheanu – „atragem noi investiții în oraș”.
Rămășițele societății la care cândva lucrau 3.000 de oameni au atras interesul a doi antreprenori turci, fondatorii companiei de construcții Synergy Construct, cu proiecte de dezvoltare imobiliară rezidențială în zona Petrom City din București. Care va să zică, gata cu energia, e vremea să construi coșmelia.
Cei doi investitori sunt Savaș Günata și Huseyin Karali și vor să preia activul funcțional al Electrocentrale Galați, societate aflată în faliment din anul 2021. Conform profit.ro, cei doi ar fi înaintat o ofertă de cumpărare a activului funcțional CET Galați prin altă firmă controlată de ei, Synergy Land Development, în valoare de 12,5 milioane de euro plus TVA, în total aproape 14,9 milioane de euro. Oferta a fost supusă aprobării de principiu a adunării creditorilor Electrocentrale Galați, însă până acum nu a fost luată nicio decizie.
Ce vrea să facă acolo noul proprietar? Greu de spus. Producția de energie în sistem termo nu-i rentabilă, asta e sigur. Construirea de clădiri rezidențiale este o utopie (deși a fost avansată pe unele canale), căci este vorba de o zonă industrială intens poluată. Atunci ce?
Ei bine, o „păsărică” ne-a zis că este vorba de un proiect combinat care presupune o investiție în energie verde (cel mai probabil un parc fotovoltaic de mari dimensiuni, căci terenul este uriaș și are acces la toate conexiunile necesare), un imens spațiu de producție industrială sectorizat (ce poate fi închiriat, deci, mai multor operatori aferenți platformei siderurgice) și cel puțin două clădiri de birouri. Cerere pentru așa ceva ar fi, căci în jurul Combinatului gravitează în continuare o mulțime de contractori, subcontractori, furnizori și dealeri.
Vă reamintim că Electrocentrale a fost scoasă la licitație pentru prima dată în luna mai 2022, la un preț total de circa 23 milioane de euro (fără TVA). Valoarea cea mai mare, de 21,2 milioane de euro, o avea activul funcțional CET Galați, care include și un teren de 22,3 hectare, un atu deloc de neglijat de un potențial investitor imobiliar.
Până în luna mai 2023, nu s-a primit nicio ofertă, astfel că lichidatorul judiciar a redus de două ori prețul de vânzare. Incinta CET a ajuns să coste 20 de milioane de euro în februarie anul acesta și 17 milioane de euro acum, în iunie. Prețurile nu conțin TVA.