Dovada că ne-am scufundat de tot ca oraș: salariul lunar mediu de la Galați este cu 1.174 de lei mai mic decât media națională

Statisticile sunt nemiloase cu Galațiul! Stăm prost la toate capitolele economice (nu puneți botul la prostiile trimise prin presă de Pucheanu și Fotea: e propagandă electorală mascată, plătită, nu informație), iar social suntem cam pe la același nivel cu Vasluiul și Teleormanul, din păcate.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Galați, câștigul salarial mediu nominal în județul Galați era, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, de 6.116 lei, după ce pe parcursul lunii martie a fost înregistrată o creștere de 3,26 la sută.

Pare mult, însă nu-i chiar așa, dat fiind că: 1 – este salariu brut, de unde dispare mai mult de 40%, ca impozite și taxe; 2 – salariul mediu brut înregistrat la nivel național la sfârșitul primului trimestru al acestui an era de 7.290 de lei, deci cu 1174 de lei mai mult, lunar, decât câștigă gălățenii. Atenție! asta este media pe țară, deci n-are niciun sens să ne comparăm cu cei din București, Cluj, Timișoara, Sibiu sau Iași, că ne facem de cacao, ne cuprinde rușinea de cât de prost suntem plătiți pe aici, pe la Dunărea de Jos.

Diferențele mari se mențin, desigur, și în ceea ce privește veniturile nete, după plata contribuțiilor și asigurărilor sociale. Mai exact, la Galați, la sfârșitul primului trimestru, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.846 de lei, în condițiile în care, la nivel național a fost de 4.554 de lei.

Ca urmare, salariul mediu net din județul Galați era, la sfârșitul primului trimestru, cu peste 700 de lei mai mic decât media pe țară. Acest lucru ar trebui să dea de gândit, în condițiile în care, în loc să se atenueze, discrepanțele între venituri la nivel regional tind să se adâncească.

Aceste evoluții ale veniturilor vin în condițiile în care, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, la nivelul județului Galați erau înregistrați 121.876 de salariați, în creștere cu 1.508 persoane față de primul trimestru al anului trecut, când erau înregistrați 120.368 de salariați. Se consolidează astfel tendința de creștere a numărului de salariați, după creșterile înregistrate la sfârșitul trimestrului doi al anului trecut – 120.679 de salariați și al trimestrului trei – 121.050 de salariați. Singura sincopă a fost în trimestrul patru al anului trecut, când numărul de salariați a scăzut la 120.921 de persoane.

Revenind la veniturile din județul Galați, creșterile salariale din ultimul an au acoperit doar parțial creșterile de prețuri. Astfel, în timp ce rata anuală a inflației înregistrată la sfârșitul primului trimestru era de 14,5 la sută, creșterea medie a salariilor din aceeași perioadă a fost de doar 12,65 la sută. Cei mai afectați sunt angajații care deja aveau venituri mici, eventualele creșteri fiind departe de a acoperi scumpirile.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr