Cum se aplică la Galați legea care spune că instituțiile n-au voie să mai ceară publicului copii după documente. Practic, n-o respectă nimeni!

În caz că n-ați aflat, din data de 3 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 9/2023 prin care se încearcă simplificarea procedurilor birocratice din instituțiile publice. Pe hârtie legea sună minunat, dar în realitate situația este jalnică, tinde spre absurd. Iată în continuare câteva dintre cele mai importante prevederi ale ei, plus (non)reacția autorităților la acestea.

„Se interzice instituțiilor publice (…) să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice. Instituțiile publice (…) nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”.

Ce se întâmpla la Galați, marți, 4 iulie, la principalele instituții (primărie, CJ, prefectură, Taxe și impozite)? Ei bine, dosarele și copiile după documente se solicitau în continuare, ca și cum Legea nr.9/2023 nici măcar n-ar fi existat!

„Instituţiile publice (…) care solicită copii în format fizic pe hârtie pentru diverse acte, cereri sau formulare au obligaţia de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora”.

Se întâmplă asta la instituțiile de la Galați? Nu! Solicitanții sunt expediați să facă respectivele copii unde știu ei, că „noi n-avem hârtie și toner cât este nevoie pentru toată lumea”.

„Instituțiile publice (…) au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”.

Asta s-a cam rezolvat, există aplicații care completează lacunele instituționale.

„Instituțiile publice (…) sunt obligate să folosească cu precădere mijloacele electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are şi este de acord să furnizeze o adresă de poştă electronică”.

Chiar așa! D-aia primim noi zeci de mii de scrisori de la primărie, în care ni se spune că trebuie să plătim taxele, că s-au mărit taxele, deci trebuie să mai dăm samd.

„Toate instituțiile publice (…) au obligaţia să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic şi pe pagina proprie de internet. Fiecare instituție publică (…) este obligată să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent”.

Mai puțin de un sfert dintre instituțiile din Galați oferă aceste facilități simple.

De ce nu se aplică? De aia!

Evident, în fața situației concrete se naște întrebarea de ce nu se respectă legea în instituțiile publice de la Galați. Ca de altfel în toată țara, că nu suntem noi mai cu moț. Ei bine, totul vine de la faptul că legiuitorul și-a dovedit din nou incompetența și nu a prevăzut niciun fel de sancțiuni pentru încălcarea legii. Iar la noi, în România, se știe că de bună voie nu face nimic nici două pace cruce. Mai ales în sectorul bugetar împănat de politruci, incompetenți și puturoși la superlativ.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr