Aproape 500 de firme din județul Galați s-au desființat în primele 6 luni din 2023. De ce renunță patronii la afaceri

Potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte și județul Galați, au fost dizolvate în primul semestru al acestui an 2.494 de firme, față de 2.238 de firme dizolvate în aceeași perioadă a anului trecut. Așadar o creștere de circa 11% a numărului de firme desființate, trend care spune multe despre evoluția mediului de afaceri.

În regiunea Sud-Est, din totalul cazurilor de firme dizolvate în primele șase luni ale acestui an, 491 de dizolvări au fost înregistrate în județul Galați. În primul semestru al anului trecut, în Galați au fost dizolvate 443 de firme, așadar numărul de firme dizolvate în județul nostru în primele șase luni ale acestui an a crescut cu 10,84 la sută față de 2022.

Cea mai mare creștere procentuală a dizolvărilor de firme din regiune a fost înregistrată în Brăila. Dacă în primul semestru al anului trecut în județul vecin au fost 188 de dizolvări de firme, anul acesta s-a ajuns la 315 dizolvări de firme, ceea ce corespunde unei creșteri de 67,55 la sută.

Cele mai multe dizolvări din Regiunea Sud-Est au fost la Constanța, cu 892 de cazuri (+8,12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut). O creștere a numărului de dizolvări a fost înregistrată și în Buzău, la 401 de cazuri (+27,71 la sută). În județele Tulcea și Vrancea, în primul semestru al acestui an, a fost înregistrată o scădere a dizolvărilor de firme, la 182 de cazuri (-16,89 la sută), respectiv 213 cazuri (-14,46 la sută).

Domeniul de activitate care a consemnat, la nivel național, cele mai multe dizolvări de firme, în primele șase luni ale acestui an, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 5.401 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 6,03 la sută.

Potrivit datelor ONRC, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, construcţiile, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 1.915 (+33,92 la sută), 1.796 (+17,23 la sută), respectiv 1.688 (+18,79 la sută).

În luna iunie 2023, au fost înregistrate 2.834 dizolvări de firme, din care 332 au fost în Regiunea Sud-Est: câte 46 de dizolvări în Galați și Buzău, câte 35 de dizolvări în Tulcea și Vrancea, Constanța – 117 dizolvări, iar în Brăila – 53 de dizolvări.

Studiile făcute de INSCOP arată că principalul motiv pentru care oamenii de afaceri renunță la firmă este trendul economic. Mai pe românește, genul respectiv de afacere nu mai „merge”, nu mai este sustenabil, aduce pierderi, se ajunge la insolvență și faliment. Pe locul doi la dizolvările de firme se află motivele juridice (transferuri de proprietate, expirarea obiectului de activitate etc).

Detaliind motivele pentru care o firmă ajunge în incapacitatea de a funcționa, Casa de Insolvenţă Transilvania a realizat și un top al cauzelor falimentelor. Pe locul unu se află supraîndatorarea (49% din cazuri), pe doi se află greşelile echipei de management (43,1%), iar pe locul trei este scăderea consumului (43%). Urmează pierderile continue (31%) și apartenţa la un grup de companii (9%).

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr