Într-o vreme în care premierul Marcel Ciucă se dă cu fundul de asfalt pe tema „ce mult îmi pasă mie de țară” și promite o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare, există personaje politice care și-au făcut o meserie din a căpușa instituțiile, dar și societățile cu capital public. Oameni care nu știu să facă nimic, care nici nu fac nimic, dar care încasează lunar sume grase și nesimțite doar pentru că „i-a pus partidul acolo”.
O zonă realmente interlopă este cea a consiliilor de administrație de la societățile și regiile cu capital public (de stat sau local). Potrivit Registrului Comerțului, în România există nu mai puțin de 6.150 de membri ai consiliilor de administrație din sectorul public. În medie, aceștia încasează o indemnizație lunară de 5.100 de lei net, adică 61.200 de lei anual, net, în medie. Înmulțind suma cu 6.150 de oameni, descoperim că statul român toacă anual, din bani plătitorilor de impozite, peste 376 de milioane de lei (vreo 76 de milioane de euro!!!) pentru a plăti căpușele politice. Frumos, nu?
Desigur, nu am socotit aici armata uriașă de consilieri aferenți managerilor, directorilor și primarilor, deoarece datele statistice lipsesc. La o privire grosso-modo, ne gândim, însă, că suma tocată cu lefurile acestora este de cel puțin zece ori mai mare decât în cazul CA-urilor, deci se face, cu totul, miliardul de euro anual. Nu de alta, dar astfel de căpușe politice sunt infiltrate peste tot, în toate instituțiile, ba chiar și în primării de comune amărâte, cu 1200-1300 de locuitori. Pe ăștia nu i-a ales nimeni, nu au în spate nicio pârghie democratică și nici responsabilități sau competențe, ci doar s-au branșat politic la banul public…
Dar să face și un studiu de caz, pentru o mai completă edificare. Apă Canal SA Galați. Companie de utilități cu capital integral de stat. Acționari sunt Consiliul Județean și 30 de primării din județul Galați. Conducerea – numită politic. Consiliul de administrație, format din 7 oameni, toți numiți politic. Ei sunt cei care votează tarifele de furnizare. Se întâlnesc o dată pe lună și ridică mâna. Așa a ajuns Galațiul să aibă tarifele la apă și canalizare duble față de București. Frumos, nu?
Un membru al CA de la Apă Canal SA primește o indemnizație lunară de 8.543 de lei net pe lună. O sumă la care peste 90% dintre gălățeni, care muncesc cel puțin 8 ore pe zi (nu o oră pe lună, ca un membru CA) nici măcar nu-și permit să viseze. Însă ăștia iau, își permit, că doar i-a pus partidul. Iar banii vin oricum de fraieri, prin tarifele tot mai mari de la apă și canalizare. Practic, cei 7 magnifici (inutili) înghit de la Apă Canal SA suma netă de 59.801 lei, adică 717.612 lei pe an. La asta se adaugă și impozitul aferent (plătit de societate), ceea ce duce suma la peste 800.000 de lei.
Asta înseamnă echivalentului prețului de vânzarea a peste 87.000 de metri cubi de apă potabilă vândută populație. Căpușele politice sug așadar o sumă echivalentă cu 87 de milioane de litri de apă de băut. Frumos, nu?
În CA de Apă Canal sunt numai politruci aleși pe sprânceană, cum ar fi fostul de deputat PSD Florin Popa. Mai este acolo și liderul organizației de tineret a PSD Galați, Paul Danu, care este să ne luăm după declarația de avere din 2022, n-ar avea nici bani de pâine din leafa minusculă „de la privat” dacă n-ar fi indemnizația de la Apă Canal. Mai este și fosta secretară a lui Dan Nica, pe numele ei Aura Macovei, care mai saltă și o indemnizație babană de la Administrația Piețelor. Și mai sunt și alte căpușe, căci bugetul public suportă multe (nu-i așa domnule Ciolacu?), la fel și poporul, ca vita pusă-n jug… Frumos, nu?