Concluzia șocantă a unui studiu făcut de o fundație germană: 50% dintre gălățeni sunt de fapt șomeri, nu 6%, cât spun autoritățile

Studiul a fost comandat de fundația germană Friedrich Ebert Stiftung pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra pieţei muncii din judeţul Galaţi şi a identifica necesarul pieţei de muncă din judeţ. Obiectivul: obţinerea de fonduri din Programul Operaţional Tranziţie Justă, program special al Uniunii Europene de finanţare directă a celor mai afectate judeţe de tranziţia spre o economie verde.

Conform publicației Ziarul Financiar, studiul a fost realizat de Eliza Barnea, coordonator campanie Tranziţie Justă pentru Bankwatch România, şi Corina Murafa, lector universitar şi expert independent în politici energetice. Cele două au petrecut două luni în Galați și au intervievat 100 de persoane.

Concluzia lor: șomajul e departe de datele oficiale, ce iau în considerare doar 150.000 din cei 310.000 de locuitori ai județului cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani (forță de muncă activă, așadar).

„Din restul de 150.000, o parte a migrat, recensământul recent nu dă întrutotul măsura acestei migraţii. Sunt foarte mulţi care lucrează la negru, în special în agricultură şi în construcţii. În acelaşi timp, sunt foarte mulţi ocupaţi în mici afaceri familiale, iarăşi fără carte de muncă, deci nu figurează ca fiind angajaţi”, a explicat lectorul universitar Corina Murafa în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Practic, jumătate din gălățenii apți de muncă sunt șomeri, adică peste 150.000 din 310.000. În scriptele oficiale figurează însă doar ceva mai puțin de 10.000 de șomeri, restul de 140.000 fiind considerați fie asistați social (cu venit minim garantat adică), fie pur și simplu persoane majore fără venit care sunt în întreținerea altor persoane (casnice, cerșetori, muritori de foame), fie lucrători „la negru” sau care au venituri din activități infracționale (furturi, tâlhării, trafic de substanțe interzise, trafic de persoane, prostituție samd), dar nu șomeri. Este evident, un paradox birocratic care ascunde adevărata realitate.

Conform celor două cercetătoare, situația din Galați se regăsește în toate județele țării, nu este singulară.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr