Gruparea de infractori, cu ramificații și la Galați, care a furat peste 500.000 de euro din conturile unor români, a fost prinsă

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi, au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic.

Au fost efectuate 36 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti (15), comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi (7), comuna Găneasa (7), oraşul Popeşti-Leordeni (1), oraşul Voluntari (1), oraşul Pantelimon (1), comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov (1), municipiul Timişoara (1), municipiul Galaţi (1) şi comuna Pânceşti, judeţul Bacău (1).

Din cercetări a reieşit că, din luna octombrie 2022 până în prezent, persoanele bănuite ar fi creat pagini frauduloase, prin care ar fi copiat identitatea vizuală a două sucursale bancare care operează pe piaţa românească. Aceste pagini ar fi fost promovate prin intermediul unui motor de căutare (navigator internet) foarte cunoscut şi folosit de utilizatori.

În momentul în care victimele au intenţionat să acceseze contul de internet banking, primul rezultat în motorul de căutare a fost chiar pagina frauduloasă, pe care au accesat-o, fiind convinse că se loghează pe pagina oficială a băncii unde au cont. Astfel, cei bănuiţi ar fi accesat conturile bancare ale persoanelor care au accesat paginile false şi ar fi efectuat tranzacţii financiare în conturi deschise în acest scop la alte bănci, care erau controlate de aceştia. O mare parte din sumele transferate au fost retrase în numerar de la bancomate din Bucureşti şi Timişoara.

Până în prezent, sunt 41 de persoane vătămate, din judeţele Galaţi, Călăraşi, Cluj, Arad, Sibiu, Constanţa, Teleorman, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi, Covasna, Bacău, Prahova, Braşov, Maramureş, Satu Mare şi din municipiul Bucureşti. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 500.000 de euro.

Însă infractorii nu se ocupau doar cu furatul banilor de pe carduri. În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate droguri de mare risc, respectiv 40 de grame de cocaină, 650 de comprimate ecstasy, 16 grame de M.D.A, 56 de doze de L.S.D., dar şi droguri de risc – 3 grame de cannabis.

De asemenea, au fost ridicate mai multe laptopuri, carduri şi documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei şi în euro, precum şi arme albe.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr