Educația se duce în șanț, dar investițiile în școli duduie. Detaliile unui paradox care se manifestă din plin la Galați

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că educația s-a dus de râpă în România, deci și la Galați. De pe băncile școlilor ies, în serie, absolvenți tot mai slab pregătiți, care nu știu cum îi cheamă cu buletinul în mână. Celebrele „fabrici” de olimpici din Galați și-a pierdut avântul, liceele și școlile profesionale nu mai scot electricieni, lăcătuși, tâmplari sau oțelari, ci mai ales TikTok-eri și beneficiari de „416”, care trăiesc din banii „babacilor” până aproape de 40 de ani, deci e o veselie socială în toată regula.

În același timp, însă, se manifestă un paradox: școlile tot mai sărace în Educație sunt tot mai moderne, se investesc sume importante în speranța că o să fie bine. Deși nu poți cumpăra cunoașterea trebuie să o dobândești, trebuie să ai profesori dedicați profesiei și copii interesați de „a ști”, nu de videoclipurile cu idioți care-și dau în stambă pentru afișări.

Una peste alta, Primăria municipiului Galați anunță un număr record de investiții, aflate în diferite stadii, pentru modernizarea grădinițelor, școlilor și liceelor din oraș. Este vorba despre proiecte de 56 milioane de euro pentru 42 de unități de învățământ.

„La Galați, educația este o prioritate. Avem datoria să oferim noii generații cele mai bune condiții pentru învățare, iar copiii să aibă acces la toate resursele necesare pentru o formare cât mai bună pentru viitor. Am inițiat un număr record de proiecte pentru modernizarea școlilor, grădinițelor și liceelor din oraș. O parte dintre aceste proiecte sunt deja încheiate, iar altele sunt în plină desfășurare. Continuăm!”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Astfel, până acum, în cadrul proiectelor cu finanțare europeană au fost modernizate 17 grădinițe, școli și licee. Totodată, proiecte în implementare sunt pentru alte 25 de unități de învățământ.

În ceea ce privește creșele, au fost modernizate deja cele două existente. În plus, există proiecte în diferite stadii pentru construcția a cinci creșe noi.

Mai mult, Primăria municipiului Galați are în plan derularea de investiții pentru alte 15 grădinițe, școli și licee. Investițiile pentru acestea sunt estimate la 15 milioane de euro.

În plus, de curând a fost semnat un important contract de finanțare în cadrul PNRR prin care toate unitățile de învățământ din oraș vor beneficia de dotări de circa 16,8 milioane de euro. Este vorba despre mobilier școlar, table interactive, sisteme de sunet, echipamente IT (calculatoare, imprimante, routere). În plus, laboratoarele de informatică vor fi dotate cu calculatoare de ultimă generație, laboratoarele de științe vor avea mobilier adecvat și echipamente specifice, la fel și sălile de sport și școlile tehnice.

Cu partea de investiții stăm bine, deci. Oare cum facem să stăm mai bine și cu partea educativă. Dar poate are vreo idee super-politizatul și super-birocratizatul Inspectorat Școlar Județean Galați. Are?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr