Austeritate„ca la țară”. Vânători are, în premieră, bairam de „Ziua Comunei”, că tot se vorbește de reducerea cheltuielilor bugetare

Până acum vreo 20 de an, ziua unei comune era echivalentul hramului bisericii. Adică se ținea o slujbă la biserică – slujbă care oricum se ținea – iar oamenii se distrau în legea lor, fiecare după cum îl ținea buzunarul sau era implicat (să dacă te cheamă Ilie, de sfântul Ilie dai de băut, n-ai ce face!). Eventual, prin chetă publică se tocmeau niște „cântăcioși” pentru o horă a a satului sau un bal/discotecă mai pe seară.

Însă asta era cândva. De prin 2000 încoace, în goana nebună după voturi, primarii organizează adevărate festivaluri locale, unde se dau în stambă liderii politici din județ, la un loc cu alesul local. Un fel de miting electoral mascat, dar plătit nu din banii candidaților, ci din bugetul comunei.

S-a ajuns să se cheltuiască, la un astfel de eveniment, sume demente, de până spre 100.000 de euro – vorbim de comune, nu de orașe, atenție! – în sate care n-au apă potabilă, n-au canalizare, n-au o mulțime de alte lucruri. Bașca, unele comunități -cele mai multe, de fapt! – nici măcar nu adună banii necesari pentru salariile funcționarilor, așa că tămbălăul de ziua comunei este finanțat în realitate de bugetul național. Adică, noi, toți românii, contribuim la datul în stambă politic de la Cucuieții din Deal și, mai nou, de la Vânători, județul Galați.

Căci, da, din această toamnă comuna Vânători are în premieră Zilele Satului, că tot se vorbește de reducerea cheltuielilor bugetare, de austeritate samd. O fi! Dar la anul sunt alegeri, așa că primarul Costel Manolachi nu vrea să se riște și n-aibă și el un bairam pe bani publici, cât să vadă electoratul că se implică și el la fel ca vecinii de la Tulucești, de la Schela, ori mai știm noi de unde.

Așadar, stadionul comunei Vânători va găzdui vineri, 15 septembrie 2023, de la ora 17.00, în premieră pentru cetăţeni, Ziua Comunei Vânători.

Potrivit Primăriei Vânători, în cadrul evenimentului, care va dura circa 5 ore, vor fi standuri cu diverse mâncăruri, o zonă de joacă organizată de Gaşca Veselă Marili, iar pe scenă vor urca Connect-R, Andreea Bănică, Ciprian Dumitran, Doina Covurluiului şi Ansamblul Ciobănaşul. De asemenea, va exista şi un moment special. După cum puteți observa, nu a fost invitat niciun trapper, ceea ce ni se pare o veritabilă discriminare. Nu?

„Este o premieră pentru cetăţeni, un eveniment mult dorit de mine. Astfel că, într-o zi specială de septembrie, comuna Vânători se pregăteşte să vibreze în acordurile unei sărbători care promite să fie memorabilă. Comunitatea locală este invitată să participe la un eveniment grandios, un omagiu adus tradiţiilor şi obiceiurilor locale, un prilej de a celebra unitatea şi frumuseţea culturală a acestei zone. Va fi şi un moment special dedicat omagierii unor personalităţi şi oficialităţi de seamă, care au avut un impact semnificativ în dezvoltarea şi promovarea comunităţii”, a declarat primarul comunei Vânători, Costel Manolachi.

La miezul nopții, cetăţenii se vor bucura – la concurență cu bombardamentele de la Reni (adică de la vreo 25 de kilometri de Vânători) – şi de un foc de artificii. PE bani public, desigur. În folosul electoral al primarului, bineînțeles!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr