Polițist-infractor în statul eșuat. Un pensionar „special” de la Poliția de Frontieră s-a reprofilat pe contrabandă cu țigări

În statul român eșuat, nimic nu este ce pare a fi. Spre exemplu, polițiștii de frontieră ies la pensie la 50 de ani, cu o pensie de cel puțin trei ori mai mare decât a unui cetățean care a muncit pe aceeași leafă ca și ei. Că există un oarecare risc la Poliția de Frontieră, nu-i de contestat. Însă există același risc și secția chirurgie a unui spital (ca să nu mai zicem de o secție de infecțioase), și la un șofer de autobuz, ca să nu mai vorbim de un siderurgist care trăiește – cât trăiește, că mult nu apucă – cu plămânii plini de fum toxic.

Polițistul de frontieră este, însă, special. Iese la pensie la 49-50 de ani – teoretic pentru că e „prea bătrân”, deși pentru munca de birou, care-i destulă în instituție, nu contează deloc vârsta! – dar imediat ce iau prima pensie se simt din nou tineri, îi apucă cheful de muncă. Însă n-o să vezi niciunul pe la „privat”, unde munca se cântărește și prin prisma eficienței ei (nu doar pe bază de pontaj, ca la stat), ci-i descoperi pe la Poliția Locală sau prin Primării (trăiască partidul!), unde pun cap la cap leafa de funcționar cu pensia de „special”, cât să bage-n portofel un venit lunar de prim-ministru.

Alții, care n-au proptea politică, trebuie să se descurce cum pot. Unii – foarte puțini – se ocupă de nepoți, alții intră în afaceri. Mai un bar, mai un butic, merge treaba. Alții, însă, se gândesc să-și continue activitatea de la frontieră „pe persoană fizică”.

Este și cazul unui fost polițist de frontieră gălățean de 56 de ani, pensionar din 2016 (adică de la frumoasa vârstă de 49 de ani), depistat zilele trecute în timp de făcea contrabandă de țigări deoarece nu se prea ajungea cu pensia de 8.000 de lei lună. Deh, omul are niște standarde.

A fost prins chiar de foștii colegi, adică de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, care au descoperit şi ridicat în vederea confiscării, „în urma unei acţiuni desfăşurate în zona de competenţă”, 128.800 de ţigarete de contrabandă, adică vreo 6500 de pachete, adică vreo 65 de „cartușe”. Cam o căruță de țigări deci.

„Pe timpul acţiunii, în jurul orelor 20.10, un echipaj format din poliţişti de frontieră a depistat la malul râului Prut, pe direcţia localităţii de frontieră Vădeni, o persoană care desfăşura activităţi de contrabandă, lângă acesta fiind descoperite şase colete voluminoase, ambalate în folie de culoare neagră, o sfoară şi o barcă ancorată la mal. Imediat, au fost anunţate autorităţile de frontieră din Republica Moldova, fiind demarate cercetări în comun. La inventarierea bunurilor a reieşit faptul că în colete se aflau ţigarete, fiind stabilită cantitatea de 128.800 de ţigarete, în valoare de aproximativ 64.400 de lei, bunuri ce au fost ridicate de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor”, a transmis Poliția de Frontieră.

Contrabandistul a fost reținut pentru o perioadă de 24 ore, însă propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile n-a fost admisă de judecători.

Evident, au apărut și o serie de bârfe legate de acest caz, cea mai importantă fiind aceea că polițistul-infractor nu este la prima afacere cu țigări și că a fost prins pentru că este lacom și egoist și nu știe să împartă profitul cu cine trebuie. Așa-i trebuie!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr