Rahații de câine de pe trotuarele Galațiului, „combătuți” cu afișe și pliante. Oare nu era mai simplu (și ieftin) cu amenzi și curățenie?

Stați așa! Primăria municipiului Galați organizează pe întreaga rază a orașului o campanie care vizează „creșterea gradului de conștientizare a proprietarilor de animale de companie vizavi de obligațiile care le revin”.

„Deoarece numărul acestor animale, în special al câinilor, este în continuă creștere, campania se desfășoară în două etape: prima în luna septembrie a anului în curs, iar cealaltă în luna noiembrie 2023. Prin această acțiune, deținătorilor de animale li se prezintă sau li se reamintesc îndatoririle pe care le comportă plimbarea patrupedelor pe domeniul public”, a precizat municipalitatea, care a reamintit și câteva dintre sarcinile deținătorilor de animale de companie:

  • Menține igiena în spațiile publice și poartă la tine punga PVC și mănuși pentru colectarea dejecțiilor câinelui!
  • Folosește lesa când ieși la plimbare cu câinele, indiferent de talia acestuia! Câinii de talie medie și mare trebuie să poarte botniță.
  • Asigură-te că ai asupra ta carnetul de sănătate al animalului de companie!
  • Este interzisă eliberarea câinilor și a pisicilor pe domeniul public sau privat.
  • Este interzisă creșterea și întreținerea câinilor din rase de luptă pentru organizarea de lupte între animale. Posesorii câinilor de luptă au obligația să inscripționeze în mod vizibil avertismentul „Câine periculos”.
  • Este interzisă intrarea persoanelor însoțite de câini în instituțiile publice. Excepție fac câinii utilitari care sunt însoțiți sau care se află în misiune, precum și câinii însoțitori ai persoanelor cu dizabilități.
  • Fii un stăpân RESPONSABIL!

În fața unui așa de spectaculos anunț, îl și vedeam (cu ochii minții desigur) pe primarul Pucheanu cum îi dă afară din birouri, cu măturoiul, pe puturoșii care ard gazul sau freacă menta la Poliția Locală. Parcă și vedeam vajnicii polițiști patrulând pe străzi și amendându-i pe care care murdăresc orașul. Iar în urma polițiștilor – ce să vezi? – angajații de la Salubritate făcând curățenie peste tot (nu doar prin centru). Din păcate ne-a trezit din visare lătratul unui câine vagabond care se certa pentru teritoriul „de răhățeală” cu un câine cu stăpân. Mda…

Ca urmare, n-a fost pe ordine și curățenie, ci pe stilul ONG. În săptămâna 18-22 septembrie au fost distribuite afișe către cabinetele medicilor veterinari, cabinetele medicilor de familie, dar și societăților subordonate Consiliului Local Galați. Peste 500 de afișe au fost lipite în mijloacele de transport public, în stațiile aferente și în zonele de afișaj stradal. Informațiile rulează și pe ecranele mijloacelor de transport.

În săptămâna 25-29 septembrie vor fi distribuite afișe către unitățile de învățământ și asociațiile de proprietari, urmând ca vineri, 29 septembrie, să fie distribuite aproximativ 1.500 de pliante în parcurile din municipiul Galați. O grămadă de bani cheltuiți pe hârtii.

Desigur, această campanie de conștientizare le reamintește cetățenilor orașului că, pentru nerespectarea obligațiilor, conform HCL nr. 339/2021, sancțiunile care vor fi aplicate sunt cuprinse între 300 și 1.500 lei, însă ne-ar fi plăcut ca rahații de câine de trotuare să fie combătuți cu amenzi și curățenie, nu cu afișe.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr