Palatul unde s-a „urzit” Unirea Principatelor va fi salvat de la ruină în urma unui acord între Academia Română și CJ Galați

Consiliul Județean Galați a aprobat luni, 2 octombrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, semnarea unui acord de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Conacului “Costache Conachi” (Palatul de la Țigănești), o comoară istorică și arhitecturală a județului Galați. Astfel, Consiliul Județean va prelua din punct de vedere administrativ acest important monument istoric, pentru a-l consolida și restaura cu ajutorul fondurilor europene.

„Sunt extrem de fericit că, după ani de muncă, am făcut un pas uriaș pentru a salva Palatul de la Țigănești, locul în care s-au scris multe pagini din istoria neamului românesc. Îl vom prelua de la Academia Română, vom accesa fonduri europene și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Vom readuce la viață arhitectura vremurilor de altădată, dotând și interiorul cu mobilierul epocii. Deja am identificat și o axă de finanțare.

Din păcate, astăzi, conacul unde a fost salvată Unirea Principatelor din 1859 este într-o avansată stare de degradare, deoarece unii oameni nu au înteles valoarea lui. Vom salva însă această bijuterie arhitecturală și-i vom reda locul pe care îl merită în istoria noastră. Odată cu renovarea conacului, vom pune în valoare și drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă – Conacul de la Mânjina – Palatul de la Țigănești. Mulțumesc conducerii Academiei Române pentru tot sprijinul acordat!”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Palatul de la Țigănești, așa cum mai este cunoscut Conacul „Costache Conachi”, a fost construit în stil neoclasic. Pe lista monumentelor istorice se află și poarta conacului, construcție unică în zona de sud a Moldovei, construită în stil neogotic de către caimacamul Nicolae Vogoride.

Conform acordului de cooperare cu Academia Română, care are în proprietate acest conac, Consiliul Județean va prelua Palatul de la Țigănești, inclusiv poarta conacului, pe o perioadă de 10 ani. În cel mai scurt timp va fi semnat și acordul de cooperare cu reprezentanții Academiei Române, după care se va demara procedura legală de trecere a conacului în administrarea Consiliului Județean.

De asemenea, va fi demarată și procedura de achiziție publică pentru realizarea studiului de fezabilitate, astfel încât să putem depune spre finanțare această importantă investiție a Galațiului.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr