Condamnare cu repetiție, pentru corupție, a unui fost director al APDM Galați. Angajările din compania de stat se făceau pe șpagă

Deși dosarul a ajuns în rejudecare, Luigi Marius Ciubrei (FOTO), fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, nu a scăpat de închisoare așa cum se vehicula la un moment dat. Printr-o nouă sentință penală, Tribunalul Galați l-a condamnat pe Ciubrei, pentru a doua oară, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, după ce inițial îi aplicase o pedeapsă de șase ani de închisoare.

Decizia instanței nu este definitivă, iar dosarul la ajunge din nou la Curtea de Galaţi, adică exact instanța care a decis pe 17 septembrie 2021 ca procesul în care a fost inculpat Luigi Marius Ciubrei să fie rejudecat.

În aceeași cauză – legată de angajările pe șpagă de la APDM -, Constantin Tarău, un complice al acestuia, a primit trei ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, după ce în primă instanță fusese condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, cei care au oferit mita, au fost condamnaţi la câte un an şi patru luni de închisoare, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Un alt inculpat din dosar, Sandu Cotav, a primit doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Pentru a-i prinde pe protagoniştii acestei „afaceri” de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, procurorii anticorupţie au folosit un investigator sub acoperire, care s-a oferit să dea mită pentru a fi angajat. După finalizarea procesului, instanţa a dispus anularea actelor de angajare ale investigatorului sub acoperire.

„În temeiul disp. articolului 549, indice 1 Cod Procedură Penală dispune desfiinţarea următoarelor actelor întocmite pentru angajarea investigatorului sub acoperire Sima Cosmin Teodor: aviz psihologic seria GL nr. 547/000689 din 19.02.2018, aviz medical seria GL nr. 447/6438 din 19.02.2018, fişa de aptitudine nr. 640/19.02.2018 şi documentul de atestare seria F001745 eliberat de ANR Galaţi, carnetul de serviciu seria 12405, nr. 12409 GL eliberat de ANR Galaţi, acte aflate în custodia DGA – Serviciul Operaţiuni Speciale”, au decis judecătorii Tribunalului Galaţi.

În fapt, procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada iunie 2017 – 17 aprilie 2018, Luigi Marius Ciubrei, prin intermediul lui Constantin Tarău, a pretins şi primit de la cinci persoane (printre care şi Mariana Daniela Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu) suma totală de 2.700 de euro, în scopul angajării unora dintre acestea la compania pe care o conducea pe posturile de „marinar” şi „mecanic”.

De la Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, directorul C.N.A.P.D.M. SA, a primit suma de 1.000 de euro, pentru a-l angaja pe acesta din urmă pe postul de „marinar”. În realitate, sumele de bani plătite efectiv de persoanele interesate au fost mult mai mari, Constantin Tarău şi alte persoane oprindu-şi un „comision” cuprins între 100 şi 600 de euro.

În această manieră, Constantin Tarău şi-a însuşit suma totală de 1.500 euro, susţin procurorii anticorupţie. Ultima „plată”, în valoare de 500 euro, s-a realizat în aceeaşi manieră pe 17 aprilie 2018, când cei doi au fost surprinşi în flagrant de anchetatori. Procurorii au afirmat că șpăgile erau obligatorii la orice angajare la APDM, însă nu au putut proba decât cinci fapte.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr