Jocurile de-a războiul din Poligonul Smârdan i-au adus la disperare pe locuitorii satelor vecine. Aceștia cer Armatei despăgubiri

De mai bine de un an, de când exercițiile militare se desfășoară aproape non-stop în poligonul de la Smârdan, aflat nu departe de municipiul Galați, dar foarte aproape de Smârdan, Cișmele, Odaia Manolache și Schela, locuitorii din zonă nu mai au liniște.

Militari din mai multe țări se joacă de-a războiul câte e ziulica de lungă, ba chiar și noaptea, iar bubuiturile artileriei scoală și morții din mormânt, d-apoi pe cei vii, din paturile lor.

Dacă la Galați se aud doar bubuiturile puternic, care cam sperie oamenii în contextul atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene la Dunăre, în satele din apropierea poligonului (dar mai ales la Smârdan și la Cișmele) oamenii trebuie să îndure și vibrațiile puternice produse de explozii, dar și traficul infernal al convoaielor militare.

Trebui spus că îndesirea exerciţiilor din poligonul militar Smârdan are o explicație. Acesta a devenit centru secundar de instruire militară în care exerciţiile, multe mutinaţionale şi NATO. Însă sătenilor li se cam rupe de strategiile NATO, lor le pasă de propria liniște. Care numai liniște nu mai este…

Se pare că lucrurile sunt cele mai grave în satul Cişmele care este aflat la nici un kilometru de poligon şi care are 1500 locuitori. „Este groaznic, groaznic. Bubuiturile sperie copiii, îi şi trezesc din somn, dar îi sperie şi dacă sunt ziua. În plus avem fisuri la casă. Chiar nu ştim, nu ştim unde vom ajunge aşa. Nu era aşa înainte, dar acum sunt mult mai dese exerciţiile”, se plângea un localnic.

Până acum, sătenii au făcut nenumărate plângeri la primărie, în speranța că se va găsi o soluție pentru ca băieții mari din poligon s-o lase mai moale cu jocul de-a războiul. Inclusiv primarul de a Smârdan este de acord că situația de devenit de nesuportat.

„Pe fondul intensificării antrenamentelor militare şi coroborat cu utilizarea calibrelor din ce în ce mai mari de muniţie se constată la nivelul comunei trei probleme mari, una este panica relativ generală, zgomote puternice, apoi avem probleme structurale cu locuinţele şi în plus copii cu vârste fragede reclamă ajutor de la personal specializat, pentru traumă. Încerc să aduc la masa discuţiilor toţi partenerii implicaţi inclusiv structurile de forţă să găsim o soluţie. Nu vrem ceva extrem, dar poate măcar să găsim o cale de despăgubire sau compensare pentru că dacă nu facem nimic lucrurile nu se pot decât înrăutăţi”, a spus Sliviu Zinica, primarul din Smârdan.

Deocamdată însă nu se ştie exact ce s-ar putea face ţinând cont că poligonul este un important centru de antrenamente militare. Mai mult, Armata Română nu a avut deocamdată nicio reacție, în ciuda faptului că relația cu vecinii poligonului de la Smârdan devine din ce în ce mai tensionată, iar unii dintre localnici se gândesc să dea în judecată statul deoarece le sunt încălcate drepturile și sunt prejudiciați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr