Profesorii gălățeni, în fața nebuniei cu cardurile cu „prima didactică”. În tot județul sunt doar 8 magazine unde le pot folosi!

Nici n-a început bine programul cu cardurile cu „prima didactică” pentru profesori – este vorba de cei 1.500 de lei care pot fi cheltuiți pe echipamente IT, birotică și formare profesională – că s-a și declanșat nebunia, căci, așa cum se întâmplă deseori în România, reglementările par gândite la cârciumă, în pauza dintre prima bere și a doua.

Întregul program pare, de la cap la coadă, setat pe ideea „să se deie”. Miza pare mai curând electorală (la pachet, poate, și cu ceva comisioane de la fabricanții de carduri și de la retaileri), decât profesională, căci nu au fost puse la punct numeroase detalii extrem de importante. Bunăoară, profesorii nu știu nici acum cu certitudine, ce produse sunt acceptate sau nu. Lista este destul de vagă, lasă loc la interpretări subiective atât pentru beneficiarii de prime didactice (sunt peste 6.000 de oameni doar în județul Galați), cât și pentru cerberii care vor verifica modul cum au fost cheltuiți bani. Asta dacă va verifica cineva.

Că lucrurile nu arată bine relevă și dintr-un document trimis de reprezentanţii sindicatelor către şcoli. În acesta se arată că în Galaţi sunt foarte puţine magazine în care profesorii şi cadrele didactice auxiliare pot folosi cardurile cu cei 1.500 lei reprezentând prima de carieră didactică. Mai exact, la nivel naţional, sunt peste 1.200 de centre din 176 de oraşe din ţară, iar în tot județul Galați sunt doar 8 astfel de magazine (cele mai multe cu numai un punct de lucru!) din 3 localități. Extrem de puțin, având în vedere numărul de beneficiari.

În municipiul Galați sunt doar patru magazine unde pot fi cheltuite cardurile (doar pe o parte dintre produsele expuse de acestea sunt eligibile; atenție, deci!), respectiv Flanco (cu vreo 5 puncte de lucru), Librăria Book City, Librăria Elibrys (două puncte de lucru) şi Librăria Lumina. Alte trei puncte de tranzacționare sunt la Tecuci, iar unul la Barcea. Așa se face că unii profesori din județ vor trebui să bată și peste 60-70 de kilometri pentru a-și putea cheltui cardul în mod legal.

Partea și mai ciudată este că deşi cardurile au fost distribuite și vor fi alimentate cu bani zilele acestea, potrivit promisiunilor ministerului de resort, lista cu magazinele abilitate nu a fost încă publicată oficial şi nici confirmată de compania care produce cardurile. Adică este o ceață completă.

Cum spuneam, nu este clară nici lista cu produsele ce pot fi cumpărate cu aceşti bani. De exemplu, după întâlnirea din 26 octombrie dintre sindicate şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, s-a vehiculat zvonul că nu pot fi cumpărate telefoane şi televizoare, însă alte surse indică faptul că ar fi un abuz o astfel de interdicție, câtă vreme profesorii și-au făcut o bună parte din treabă, în pandemie, de pe telefoane. Care – iată! – sunt utile în procesul didactic.

Probabil că toate aceste aspecte vor fi lămurite abia în momentul în care vor fi publicate lista oficială şi Ghidul de cumpărături. Asta dacă se lămuresc și cei din Ministerul Educației ce vor să facă de fapt.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr