„Reforma” din Educație: inspectoratul școlar se „rupe” în două, își dublează numărul de șefi, iar numărul de funcționari crește cu 10%

Avem o veste destul de interesantă: de la 1 noiembrie, inspectoratul școlar din Galați, la fel ca inspectoratele din celelalte județe ale țării, se desființează. Stați așa, c-am glumit! De fapt, nu se vor desființa, ci se vor restructura. Adică de acum înainte nu mai zicem Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), zicem Direcția Județeană pentru Învățământ Preuniversitar (DJIP). Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie!

Dincolo de restructurarea de nume – care, apropo, aduce noi costuri bugetare, nu reduceri de cheltuieli, așa cum ne promit guvernanții – va fi și o restructurare a organigramei. Însă – ce să vezi? – nu în jos, ci în sus. Căci dacă tot avem doar 50% din numărul de elevi de acum 20 de ani, de ce să nu avem mai mulți bugetari care „să se ocupe” de fenomen.

Practic, inspectoratul școlar județean se divizează și își umflă organigrama cu circa 10%. Curat economie bugetare, coane Fănică! De la 1 noiembrie vor fi, de fapt, două entități administrative în locul ISJ: Direcția Județeană pentru Învățământ (care se va ocupa de managementul școlar) și Biroul Județean ARACIP (unde vor funcționa inspectorii care în prezent se ocupă de efectuarea inspecțiilor școlare).

Evident, fiecare instituție nouă va avea câte un director (deci de la un inspector general se trece la doi directori), câte un adjunct (de la un adjunct se trece la doi) și o mulțime de alți plimbători de hârtii. Să aibă partidele de la putere unde să-și angajeze „lipitorii de afișe”?, nu?

Partea interesantă este că angajările pe funcții nu se vor face – așa cum este normal (și legal, la o adică) – prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici, ci s-a creat o excepție de la lege și se vor opera direct printr-un serviciu al Ministerului Educației. Adică va fi o manevră sută la sută politică, fără vreun filtru profesional. Ne-am lămurit și cu doamna ministresă Ligia. E fix același timp de politruc ca și precedenții miniștri ai Educației, nimic special…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr