Sărbătoare cu supărare pentru credincioșii Bisericii Sf. Nectarie din Barboși. Sfințirea lăcașului, anulată în ultima secundă

Joi, 9 noiembrie 2023, Biserica Sfântul Nectarie din Barboși ar fi trebuit sfințită. Evenimentul a fost anunțat cu câteva luni în urmă, iar pe 2 noiembrie se făcea un nou apel către credincioși, care se mândreau cu faptul că sfințirea urma să se facă exact de hramul lăcașului de cult.

Paroh al bisericii din Barboși este preotul George Ciprian Oancea, cunoscut enoriașilor mai ales ca „părintele Ciprian”, care are o notorietate foarte mare pe rețelele sociale (este un adevărat „influencer creștin”), iar postările lui sunt urmărite și comentate de foarte mulți credincioși.

„Cu aleasă prețuire, vă invităm în data de 9 noiembrie, la slujba Sfințirii celei Mari, a lăcașului de cult!
Programul va fi următorul: Miercuri 8 noiembrie – orele 17,00: Slujba Privegherii – Vecernia cu Litie si Utrenia; Joi 9 noiembrie – orele 8,00: Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie, Întâmpinarea Părintelui Arhiepiscop, Slujba târnosirii, Sfânta Liturghie, Agapa frățească. Să primească Dumnezeu după milosârdia Sa, truda noastră și a voastră, și să înfloriți în ceruri ca și crinii în veci!”, anunța preotul paroh George Ciprian Oancea.

Duminică seară, preotul revenea cu precizări: „Potrivit tradiției, la târnosirea bisericii noi, în piciorul Sfintei Mese din Sfântul Altar, în ziua sfințirii, înainte de pecetluirea locului unde se așează Sfintele Moaște ale Mucenicilor, se pun pomelnice cu numele celor dragi, vii și adormiți. Pomelnicele pot fi aduse până miercuri seară, când, începând cu orele 17.00, va fi Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie. În ziua sfințirii, credincioșii pot intra în Sfântul Altar și pot săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie, și Sfânta Cruce! La sfârșitul slujbei de sfințire se cântă: «Această Casă, Tatăl a zidit-o, această Casă, Fiul a întărit-o, această Casă, Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre».”

Așa se face că, pe 9 noiembrie, sute de oameni – unii veniți de departe – s-a adunat în curtea bisericii, așteptând momentul sfințirii lăcașului de cult. Moment care, însă, nu s-a mai produs, din motive neștiute, dar cât se poate de ciudate. Nu de alta, dar sfințirea unei biserici se planifică foarte atent, cu mult timp înainte, nu este ca o miuță ad-hoc cu prietenii în curtea școlii. Oamenii adunați în curtea bisericii au asistat astfel, înmărmuriți, la momente bizare: scena de unde urma să se țină procesiunea era demontată, odoarele sfinte strânse, ținându-se doar slujba obișnuită, de hram, în interiorul bisericii.

Unele surse indică faptul că ar putea exista o legătură de cauzalitate între întâmplare și popularitatea foarte mare a preotului pe Facebook, însă nu putem confirma sau infirma dacă această informație are substrat real. Bunul Dumnezeu va demonstra care este adevărul, fără îndoială.

Una peste alta, „post factum”, adică joi, 9 noiembrie, la ora 16,30 (cu 8 ore după ce ar fi trebuit ținută slujba de sfințire!) preotul anunța destul de sec, pe Facebook, că evenimentul nu a mai avut loc.

„Iubiți credincioși, Din motive obiective, astăzi 9 noiembrie, în ziua Sfântului Ierarh Nectarie, sfântul lăcaș nu a fost sfințit. Toate pomelnicele dvs., atât cele pentru piciorul Sfintei Mese, cât și cele pentru cele 40 de Litughii sunt pregătite pentru momentul Sfintirii! Cei care nu ați reușit și doriti să aduceți pomelnice pentru Sfânta Masă, o puteti face duminica și în sărbători, până în ajunul datei Sfințirii! Vă vom anunța când biserica va fi târnosită!”, menționa parohul.

Postarea a stârnit numeroase reacții ale credincioșilor, unele dintre ele destul de acide cu privire la anularea sfințirii bisericii.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr