Două pasaje rutiere extrem de importante pentru fluidizarea traficului din Galați, la faza de proiectare. Unde vor fi construite

Primăria municipiului Galați a lansat zilele trecute, pe portalul propriu, o licitație pentru „Servicii proiectare pentru obiectivul «Pasaj subteran strada George Coșbuc intersecție cu strada Brăilei» – studiu fezabilitate”. Valoarea estimată a contractului este de 200.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind „prețul cel mai scăzut”. Data limită pentru depunerea ofertelor este 23 noiembrie.

„Pentru fluidizarea traficului, eliminarea aglomerărilor și ambuteiajelor în intersecții se propune sistematizarea traficului prin realizarea unui pasaj pe bulevardul George Coșbuc în intersecția cu strada Brăilei. În zona propusă s-au înregistrat valori de trafic în creștere de la an la an, aglomerări în traficul auto, cât și în traficul pietonal”, argumentează autoritățile în caietul de sarcini.

Potrivit documentului, proiectanții vor trebui să analizeze în proiect soluțiile de construire a unui pasaj subteran/suprateran pe bulevardul Coșbuc, la intersecția cu strada Brăilei, amenajarea racordurilor la străzile adiacente, introducere canalizații pentru coborârea cablurilor în subteran. Termenul maxim de realizare ar fi de șase luni calendaristice, exceptând perioada de obținere a avizelor.

De asemenea, municipalitatea gălățeană a anunțat și o licitație pentru „Servicii proiectare pentru obiectivul «Pasaj suprateran pe strada Traian la intersecția cu străzile Alexandru Măcelaru și Tunelului» – studiu fezabilitate”. Achiziția este estimată la 270.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este tot „prețul cel mai scăzut”, iar data-limită de depunere a ofertelor – 23 noiembrie.

Ce-i drept, amintita intersecție este pe cale să „explodeze” după ce centura Galațiului va fi finalizată (se estimează că în vara lui 2024), iar actualul sens giratoriu cu siguranță că nu va mai face față traficului intens care va apărea dinspre strada Tunelului (către și dinspre Calea Prutului și Vama Giurgiulești) și conexiunea cu bulevardul George Coșbuc (și apoi cu Centura, spre Filești-DN25), în condițiile în care strada Traian are, la rândul ei, un trafic tot mai intens, fiind artera esențială de legătură dintre centrul Galațiului și DN26.

„Strada Traian este artera care tranzitează municipiul Galați de la sud la nord. La intersecția cu străzile Alexandru Măcelaru și Tunelului, zonă cunoscută sub denumirea de Bariera Traian, este identificat un punct sensibil în traficul rutier. În pofida măsurilor de reglementare a traficului în această intersecție, creșterea valorii de trafic are ca efect congestionarea traficului, îndeosebi în orele de vârf. Având în vedere valorile de trafic în creștere de la an la an, soluția optimă pentru reglementarea circulației și descongestionarea traficului este construirea unui pasaj suprateran pe strada Traian la intersecția cu străzile Măcelaru și Tunelului”, detaliază Primăria în caietul de sarcini.

Termenul de realizare este de patru luni calendaristice.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr