Idee bizară a Primăriei Galați: parcări subterane pe Faleza Dunării. Terenul are probleme serioase de stabilitate, așa că șansele sunt minime

Primăria Galaţi a anunţat pe 20 noiembrie 2023, că a lansat în achiziţie publică serviciile de proiectare pentru obiectivul „Parcări subterane Faleza Dunării” – studiu fezabilitate.

Potrivit sursei citate, se doreşte astfel identificarea celei mai adecvate zone care să permită amenajarea unei astfel de parcări în taluzul dintre Faleza Inferioară şi Faleza Superioară.

„Investiţia se impune având în vedere numeroasele proiecte de modernizare pe care le derulează municipalitatea şi care au în vedere facilitarea turismului cultural-istoric, a turismului de afaceri, a turismului sportiv, de recreere şi agrement”, menţionează Primăria Galaţi, care precizează că valoarea estimată a proiectului este de 250.000 de lei, iar ofertele sunt aşteptate până pe 24 noiembrie 2023, adică într-un termen record ce trezește suspiciuni că avem de-a face cu un contract „cu dedicație”.

Dincolo de graba cu care autoritățile vor să atribuie contractul, merită amintit faptul că versantul Falezei Dunării de la Galați are mari probleme de stabilitate. Și nu o spunem noi, ci o spun expertizele tehnice făcute în ultimii 25 de ani. Practic, versantul alunecă lent în mai multe zone către Dunăre, cauza fiind atât prezența unor izvoare (zona Țiglina 1), cât și acumulările de apă de la canalizările avariate (zona Centru și Mazepa).

Cu toate acestea, autoritățile locale se încăpățânează să plătească un studiu de fezabilitate inutil, care fie va concluziona ceea ce se știe (respectiv că zona este improprie pentru construcții), fie va da undă verde unui proiect care, ulterior, va crea mari probleme. Însă cel mai plauzibil scenariu este acela că „o firmă agreată” va încasa 250.000 de lei de la Primărie pentru a copia informațiile – de ici, de colo – din diversele studii făcute de alții și, cu cheltuieli de cel mult 10.000 de lei, să încaseze 250.000 de lei. Că doar vin sărbătorile, merită și gura lor un profit cât de cât.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr