Problema depozitelor de deșeuri neconforme din România nu a dispărut și nici nu s-a rezolvat, chiar dacă în ultimii ani nu s-a mai vorbit despre ea. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat marți că România riscă să fie condamnată de Curtea Europeană de Justiţie pentru neînchiderea unor depozite de deşeuri, în cea mai mare parte industriale, menţionând că, în prezent, 31 de astfel de amplasamente se află în această situaţie.
Pe „lista neagră” se află și două depozite de deșeuri din Galați: halda de zgură a Combinatului Liberty și cea a fostei întreprinderi Elnav, de pe Calea Prutului, iar instanța va lua o decizaie pe 14 decembrie 2023.
„Din păcate, România face astăzi obiectul unor proceduri de infringement legate de gestionarea deşeurilor. Dintre aceste proceduri, cea mai importantă şi în care suntem în pericol cel mai mare este fosta cauză C 301, actualmente cauza C109 din 2021, în care Curtea Europeană de Justiţie va pronunţa, pe 14 decembrie, un verdict care are mari şanse să fie nefavorabil României. Este o procedură care se referă la neînchiderea unor depozite de deşeuri. În cea mai mare parte, discutăm despre depozite industriale de deşeuri periculoase şi nepericuloase”, a afirmat Fechet la audierea în Comisia de afaceri europene a Camerei Deputaţilor.
„Din lista celor 101 astfel de depozite, astăzi, când discutăm, mai sunt încă neînchise 31, situaţie în care, aşa cum am fost informat de către specialiști, riscul ca statul român să fie condamnat cu sancţiuni pecuniare în data de 14 decembrie este unul major. Discutăm despre milioane de euro pe care e posibil ca România să le plătească, iar acest lucru mă îngrijorează profund”, a adăugat ministrul.
Acesta a mai precizat și că soluția pentru aceste depozite de deșeuri neconforme este ecologizarea, astfel încât ele să nu (mai) afecteze nici calitatea pânzei freatice, nici solul și aerul. Lucru care ar fi trebui să fie rezolvat, totuși, conform calendarului de aderare la UE, încă din 2012, adică de 11 ani!. Ulterior, termenul a fost prelungit până în 2016, dar tot fără efect, dar România a obținut apoi o păsuire până în 2019. Ulterior, a fost deschisă procedura de infringement.
Conform unui document guvernamental, sancțiunile din partea Curții Europene de Justiție se pot concretiza atât în plata unei sume forfetare minime, stabilită în prezent pentru România la 1.708.000 de euro, cât și în plata unor penalități cominatorii cuprinse între 1.830 de euro și 109.800 de euro pe fiecare zi de întârziere.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Galați, Robert Mihai Rusu, am confirmat că halda de zgură a Combinatului Liberty Galați și amplasamentul fostei halde de zgură a (fostei) întreprinderi Elnav se află pe lista celor 31 de depozite de deșeuri din România neînchise. Ele au la dispoziție mai puțin de două luni să finalizeze acest lucru, adică până la 31 decembrie 2023. Șansele să se întâmple asta sunt, însă, minime și tind spre zero!