Pe 27 noiembrie angajații CFR intră în grevă. Doar o treime din activitate va fi asigurată, așa că sunt așteptate probleme cu trenurile

Nu prea e de plecat la drum cu trenul în perioada următoare! Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, a anunțat că, începând cu data de 27 noiembrie, declanșează greva propriu-zisă la nivelul Companiei Naționale CFR SA, în urma nesoluționării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

Astfel, de luni, va fi asigurată, conform legii, o treime din activitatea feroviară normală. Greva din 27 noiembrie a ceferiștilor vine după greva de avertisment din 15 septembrie, când sute de trenuri au fost oprite pe raza tuturor regionalelor CFR.

Noul protest anunțat pentru săptămâna viitoare este cauzat de blocarea semnării contractului colectiv de muncă pentru 2023 și de măsurile de reducere a cheltuielilor prevăzute prin Legea 296/2023, cunoscută și ca „legea austerității”.

„Deși bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice și sociale adoptate de Guvern. Concret, aceste politici nu numai că împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordanță cu complexitatea și volumul muncii, importanța și competența în actul decizional, dar încalcă și dispozițiile contractelor colective și individuale de muncă în vigoare încheiate între părți, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată. Față de această situație de fapt, am avertizat încă din finalul lunii octombrie asupra amplificării riscului degradării relațiilor sociale cu influență directă asupra stabilității activității companiei și anularea eforturilor din ultimele două luni privind asigurarea unui climat de pace socială. Ca atare, Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane va declanșa greva propriu-zisă începând cu data de 27 noiembrie 2023. Întregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de soluții de finanțare corectă și reală, nu de experimente eșuate!”, se afirmă într-un comunicat transmis de Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr