Palatul eroinei Unirii Principatelor a fost preluat oficial de Consiliul Județului Galați. Academia Română l-a cedat însă doar pentru 10 ani

Miercuri, la București, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat acordul de preluare a Conacului “Costache Conachi” (Palatul de la Țigănești) în administrarea Consiliului Județean Galați, pe o perioadă de 10 ani.

„E oficial. Astăzi, am semnat acordul de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Palatului de la Țigănești. Astfel, timp de 10 ani, Palatul de la Țigănești, va fi în administrarea Consiliului Județean Galați, pentru a-l consolida, reabilita și renova cu ajutorul fondurilor europene. Este singura soluție de a salva de la dispariție unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul nostru”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați..

Oficialul a promis că se vor face investiții importante pentru a reda astfel strălucirea de altădată a conacului

„Îl vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare, pentru că mulți nu au înțeles cât este de valoros și de frumos acest monument istoric.Am identificat deja o axă de finanțare și vom depune pe fonduri europene un amplu proiect de reabilitare a conacului. Mulțumesc acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Nicolae-Victor Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Dumitru T. Murariu, vicepreședinte al Academiei Române, precum și întregului board de conducere al Academiei pentru sprijinul acordat și pentru implicarea în realizarea acestui acord”, a a mai adăugat președintele Consiliului Județean Galați.

În cel mai scurt timp, vor fi demarate procedurile de realizare a studiilor de teren, precum și a documentației tehnice. Conacul “Costache Conachi”, construit în stil neoclasic, se află în satul Țigănești, comuna Munteni. El a aparținut celebrei Cocuța Conachi, considerată eroina Unirii Principatelor Române, din 1856, deoarece a deconspirat trădarea unor dintre cei unelteau pentru a zădărnici unirea.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr