Este vânzoleală mare în mediul de afaceri din Galați, după ce Combinatul Siderurgic Liberty a ajuns să acumuleze datorii importante către firmele partenere, unele facturi având și peste șase luni întârziere în plată față de data scadentă. Au de încasat diverse sume de bani sute de firme din Galați, iar în cazul unora datoria respectivă poate însemna falimentul.
La instanțele din Galați sunt deschise deja sute de procese de insolvență care vizează insolvența combinatului Siderurgic din cauza neplății facturilor. Ce-i drept, însă – așa cum atrage atenția și conducerea colosului siderurgic – sumele revendicate de cei care au deschis procesele sunt relativ mici. Mici pentru Liberty, dar foarte importante pentru firmele mărunte aflate sub contract cu combinatul.
Inclusiv Patronatul IMM-urilor din Galați și-a manifestat recent îngrijorarea cu privire la acest fenomen în Comisia de Dialog Social de la nivel de Prefectură. Nu că amintita comisie ar fi de folos la ceva, căci ceea ce se discută acolo are fix același efect ca o discuție despre fotbal, între chioșcul cu tulburel și grătarul cu mici. Și nu că ar conta ce crede Patronatul IMM, o instituție obosită, anacronică, pe structură și ideologie comunistă. Or, n-ai cum dezvolta capitalismul cu mentalități din „iepoca de aur”…
Dincolo de problemele – reale și justificate macroeconomic – prin care trece combinatul siderurgic, se cuvine să subliniem și faptul că disputa legată de datorii arată că o bună parte din economia gălățeană a ajuns să fie setată greșit, într-o relație de dependență (uneori de 100%) de un singur client. Or, din păcate, asta arată că avem de-a face cu o cultură antreprenorială ce tinde spre zero la Galați.
Bine, dacă este să ne luăm după sutele de finanțări guvernamentale și europene prin care s-au tocat peste 80 de milioane de euro în ultimii 10 ani la Galați, fix pentru dezvoltarea managerială a firmelor private, am putea crede că s-a făcut și s-a dres. De fapt, însă, nu s-a făcut nimic, mediul de afaceri este tot în beznă managerială.
Ca să fim și mai exacți, porcoiul de bani a ajuns să îngrașe profitul unor firme în spatele cărora se află oameni politici, iar „dezvoltarea culturii antreprenoriale” s-a mimat doar. Însă, cum spuneam, nu s-a făcut nimic în afara unor conferințe plictisitoare. Însă despre acest subiect vom reveni în curând, cu cifre concrete și nume de beneficiari bine branșați politic.
Revenind la chestiunea datoriilor, am mai aflat că la combinat a fost înființată o comisie de negociere a conflictelor apărute cu firmele furnizoare. Care negociere este deja cu scandal, aspect asupra căruia, de asemenea, vom reveni.