De ce cumpără Primăria Galați nebulizatoare în valoare de peste 11,5 miliarde de lei vechi, dacă pandemia s-a terminat? Detaliile afacerii

În articolul publicat pe 4 decembrie, pe tema achizițiilor dubioase ale Primăriei Galați, vă arătam că în spatele scandaloasei achiziții de măști medicale (teoretic anti-Covid, deși pandemia s-a terminat de mult) se află de fapt interesele unei găști politice. Și poate chiar mai mult de atât, dat fiind că în politicianul din spatele firmei furnizoare (Dorel Jurcan, patronul Dolex Com SRL) este branșat la bani publici prin peste 500 de contracte pe an, la toate nivelurile administrației din România.

Astăzi vom vorbi despre o altă achiziție dubioasă, venită la pachet cu prima conform documentelor SEAP. Este vorba de un contract de aproape cinci ori mai mare decât cel cu măștile și vizează achiziția de „aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor”, ofertant câştigător fiind firma Andcor SRL Caracal, iar valoarea contractului ridicându-se la 976.587 de lei fără TVA, adică aproape 11,5 miliarde de lei vechi cu tot cu taxe.

Nu comentăm prețul de achiziție ale nebulizatoarelor, dat fiind că nu le știm caracteristicile tehnice. Însă putem să contestăm pe bună dreptate achiziția, dat fiind două aspecte esențiale. Primul este acela că pandemia s-a încheiat, aparatura NU ESTE NECESARĂ (vă reamintim că a fost comandată în august 2023, când nu mai exista nici urmă de pandemie!!!). Al doilea aspect este acela că eficiența acestor dispozitive s-a dovedit egală cu zero în cazul infecțiilor virale.

Există o sumedenie de expertize care arată că dispozitivele sunt fix frecție la piciorul de lemn. Un astfel de document este folosit chiar într-o cauză penală, în care fostul primar Marian Vaghelie (fost edil al sectorului 1 din București) este judecat, alături de mai multe persoane, pentru fapte de corupție, în legătură cu achiziția de nebulizatoare la suprapreț, dar și fără să fie dovedită în vreun fel utilitatea lor, chiar dacă erau cumpărate în plină pandemie.

Așadar, la Galați avem de-a face cu o achiziție de două ori inutilă, pe un purcoi de bani publici.

Întrebarea firească este cine se află în spatele acestei afaceri. Ei bine, de data aceasta nu mai este vorba de un politician, ci de un „om al sistemului”. În fapt, este vorba de o combinație de familie, patronul firmei furnizoare – Costinel Bălăceanu – fiind soțul unei renumite doctorițe, Lavinia Bălăceanu pe numele lei, care are o funcție importantă în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din București, dar care prestează și pentru două rețele foarte mari de clinic private. De asemenea, este profesor la Universitatea de Medicină din București. Nu putem contesta calitățile profesionale ale doctoriței. Ele sunt certe, o dovedesc spusele foștilor pacienți. Pe partea morală, însă, afacerile cu dispozitive ale soțului trezesc multe suspiciuni.

Practic, în cazul livrării pentru Galați, avem de-a face cu o conexiune cam standard din zona sistemului medical românesc, acolo unde orice doctor important are o rudă care face afaceri cu medicamente și dispozitive medicale. Coincidență? S-o credeți voi că e coincidență!

Unde livrează Andcor SRL Caracal dispozitive medicale? Păi, primăriilor și unităților medicale de stat. Că doar nu în mediul privat, căci nu-i nimeni atât de nebun încât să-și toace banii proprii pentru a cumpăra aparatură care nu folosește la nimic. Pe bani publici e voi, căci ăștia sunt ai tuturor, deci ai nimănui, adică a celor care reușesc să pună gheara pe ei! DNA, te-ai prins?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr