Ce se întâmplă cu cele trei cinematografe pe care Primăria Galați le-a preluat în patrimoniu. Investiții costisitoare pentru „lipitorii de afișe”

Soarta celor trei cinematografe gălățene – Flacăra, Țiglina și Dacia – pe care Primăria municipiului Galați le-a preluat în patrimoniu, rămâne în continuare incertă, deși municipalitatea a anunțat că a lansat în licitație contractul pentru renovarea clădirii fostului cinematograf „Flacăra” din cartierul Micro 40.

Valoarea estimată a contractului „Renovarea energetică a imobilului din str. Henri Coandă, nr. 7 (fost cinematograf Flacăra)” este de circa 6 milioane de lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 19 ianuarie 2024.

Principalele lucrări vizează reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, modernizarea sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc.
Finanțarea asigurată în cadrul PNRR este de în valoare de circa 2,4 milioane de lei.

După preluarea în urmă cu doi ani a fostelor cinematografe de la RADEF, Primăria municipiului Galați a reușit să obțină contracte de finanțare prin PNRR pentru derularea lucrărilor de modernizare a clădirilor fostelor cinematografe „Dacia”, „Flacăra” și „Țiglina”, care au ajuns într-o stare avansată de degradare.

Problema este că municipalitatea încă nu știe cum va reuși să folosească eficient (și rentabil) cele trei clădiri, deși de mai bine de un an „se analizează diverse posibilități privind destinația”.

Se studiază posibilitatea ca în clădirea fostului cinematograf „Dacia” să funcționeze un centru de robotică, însă pentru asta este nevoie de dotări costisitoare. În plus, clădirea este mult prea mare și cumva improprie pentru o astfel de activitate, iar costurile de întreținere sunt uriașe. Nu mai spunem că școlile și liceele care au cluburi și echipe de robotică au deja amenajate astfel de spații, nu există nicio logică în amenajarea unui astfel de centru uriaș care înseamnă pentru mulți roboticieni traversarea orașului.

Fostul cinema „Țiglina” (FOTO) ar putea găzdui, spun autoritățile, Teatrul pentru copii și tineret. Adică Teatrul Gulliver. Însă și aici este o problemă legată de logistică (amenajarea spațiului costă o avere!), dar și de funcționare ulterioară. Actualmente, Teatrul Gulliver folosește sala de spectacole de Teatrul Dramatic Fani Tardini, cu cheltuieli minime, căci există întreg personalul administrativ aferent, sonorizare, lumini și tot ceea ce trebuie. Mutarea la cinema Țiglina înseamnă însă personal adiacent, cu cheltuieli foarte mari, care nu se justifică.

În fine, la cinema „Flacăra” s-ar putea desfășura, zice Primăria, „diferite evenimente socio-culturale”. Adică ce? Plenare PSD? Căci pentru spectacole înseamnă, din nou, dotări scumpe și angajarea de personal. Și de ce ar mai trebui o sală de spectacole, când sunt deja atâtea? Asta în plină criză, când se vorbește despre reducerea cheltuielilor publice, nu despre majorarea lor.

Bănuim însă, că primarul PSD vede în toată această poveste doar prilejul să mai căpătuiască niște activiști de partid cu funcții (ar fi trei directori dintr-un foc, plus alte funcții) și să mai dea niște locuri de muncă „electoratului” propriu. Altfel nu se explică!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr