Începând cu primele zile ale anului 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început derularea unei ample campanii de verificare a modului în care brandurile proprii, declarate a fi românești, ale marilor lanțuri de magazine, respectă exigențele impuse de brandul ales și de semnificația acestuia.
Acțiunea este parțial lăudabilă – verificările sunt întotdeauna binevenite – însă tema controlului, legată în mod expres de produsele românești, ni se pare cam discriminatorie, ca să nu spunem suspectă de-a dreptul, căci la mijloc sunt interese comerciale majore ca produsele românești să nu intre în competiție cu cele importate din alte țări europene. Căci România este privită de marile lanțuri de magazine ca o piață de desfacere a produselor aduse din import decât ca un producător.
N-ar fi rău de aflat – dacă ANPC va avea curajul să ne răspundă la solicitarea scrisă – de ce produsel românești sunt neapărat o țintă o controalelor, cu atât mai mult cu cât la mijloc nu există vreo subvenție specială legată de acestea (cum are Polonia spre exemplu), ba chiar producătorii agricoli români primesc subvenții europene cu 40-60% mai mici decât cei din Vest.
Una peste alta, acțiunile de control au început cu „Gusturi românești”, brand propriu al lanțului de magazine Mega Image și „Cămara Noastră – Poftă de România”, care aparține lanțului de retail Lidl.
După desfășurarea controlului în cadrul magazinelor marilor retaileri, verificările comisarilor ANPC continuă, mergând pe lanțul de distribuție, până la locațiile în care articolele comercializate sub aceste mărci au fost produse.
Scopul campaniei este acela de a se putea certifica folosirea exclusivă a ingredientelor românești la realizarea acestor produse, comercializate sub branduri cu încărcătură emoțională națională, și la care se folosesc rețete binecunoscute și apreciate de către români.
Astfel, comisarii ANPC au verificat, până în acest moment, operatorul economic producător al produselor de patiserie comercializate sub marca „Cămara Noastră – Poftă de România”, respectiv SC Patisgal SRL, din Galați.
Pentru abaterile de la legislația în vigoare, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni: două amenzi contraventionale în valoare totală de 15.000 lei, un avertisment, oprirea temporară a prestării de servicii în secția de producție patiserie, propunerea măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte, propunerea măsurii de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
Ce-i drept, au și fost probleme. „Cine nu are în cămară un șoricel, poate lua din „cămara noastră”. Adevărată poftă de România! Cred că l-au ucis fursecurile „limbă de pisică”! Dacă nu ar fi tragic, ar putea fi chiar comic! Mă întreb dacă măcar defunctul șobolan este românesc?! Poftă de România!”, a declarat Horia Constatinescu, președintele ANPC, „creierul” aceste campanii cam dubioase în esență, după cum spuneam.
Principalele deficiențe constatate la firma gălățeană au fost:
- utilizarea unor spații neigienizate, în care s-a semnalat prezența rozătoarelor moarte și a pânzelor de păianjen
- folosirea unor agregate frigorifice deteriorate, cu rugină, chedere neigienizate și rupte, cu depuneri de mucegai pe ventilatoare
- utilizarea unor materii prime cu data durabilității minimale depășită sau fără elemente de identificare
- folosirea unor practici comerciale incorecte prin neînscrierea pe ambalajul unor produse a tuturor ingredientelor utilizate la fabricație (ex.: uleiuri vegetale parțial hidrogenate de palmier și shea).
Verificările vor continua și în perioada următoare.