Renovarea Casei Cuza din Galați, motiv de laudă pentru președintele CJ, dar o demonstrație de tocat bani publici. Suma cheltuită, amețitoare

În spiritul patriotard al ultimilor ani, pentru a marca 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul Județean Galați, prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, a redeschis, luni, 22 ianuarie, porțile Muzeului „Casa Cuza Vodă”. Deschiderea este cu schepsis, căci miercuri este sărbătoarea Unirii, iar 2024 este an electoral de căpătâi, căci vin peste români alegerile europarlamentare, parlamentare, prezidențiale, dar și cele pentru primari și președinți de consilii județene. O adevărată nebunie!

„Mă bucur enorm că redeschidem Muzeul „Casa Cuza Vodă”, după un amplu proces de consolidare, restaurare și amenajare. Astfel, prima instituție muzeală din orașul nostru a redevenit o moștenire culturală pentru generațiile viitoare. În cadrul acestei ample investiții, au fost realizate lucrări de consolidare a fundaţiei monumentului istoric, au fost refăcute toate instalaţiile, s-a lucrat la amenajarea interioară și exterioară a clădirii, au fost achiziţionate vitrine şi panouri de expunere noi, s-a montat pardoseală din marmură, au fost instalate corpuri de iluminat, echipamente pentru climatizare și sistem de supraveghere”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Tot ceea ce enumeră președintele – în fapt o renovare oarecare – a costat o sumă amețitoare, greu de imaginat de un trăitor de rând, adică peste 4 milioane de lei. Sau 40 de miliarde, cu ar spune nostalgicii vremurilor de dinainte de denominare. Sau 800.000 de euro, cum ar socoti generațiile mai pro-europene. Sau prețul unei întregi scări de bloc, cum ar zice tinerii pe care banca îi refuză la creditare pentru că n-au „bonitate”.

Trecem peste faptul că renovarea a durat trei ani (deși construirea imobilului, acum 200 de ani, a durat doar 9 luni) și nu putem să nu constatăm că amintita clădire a fost consolidată fundamental acum 15 ani, deci nu se poate spune că avea nevoie de vreo consolidare uriașă, ci – poate – de mici retușuri. Tot acum 15 ani se făcuse și o renovare amplă, se cumpăraseră vitrine noi, se schimbase tâmplăria samd.

Că acum s-a înlocuit totul, la numai 15 ani distanță, doar la o instituție de stat unde valoarea banului public este aproximativă se poate întâmpla. Ăstora pur și simplu nu le pasă că poporul este cocoșat de taxe, în vreme ce ei sparg banii ca nababii, fără să le pese că fac lucruri doar decorative, fără vreun rost practic pentru plătitorii de impozite.

Nu este vorba aici, de fapt, despre „Casa Cuza Vodă”, care a aparţinut părinţilor lui Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite, și a devenit primul muzeu înființat la Galați, pe 24 ianuarie 1939. Clădirea are un rol foarte important pentru oraș, trebuie să fie la un standard bun.

Este vorba despre modul cum sunt tocați banii publici, căci punem pariu că lucrarea de renovare se făcea, într-o țară civilizată, cu jumătate din bani și în jumătate din timp. Însă probabil că uriașa caracatiță de firme țesută în jurul PSD și al președintelui Costel Fotea nu este de aceeași părere…

P.S.: Firește, „trolii” de la PSD vor sări să comenteze că președintele Fotea a făcut și-a dres, că e om bun și harnic, că nu-i nimeni ca el, că așa și pe dincolo. Ceaușescu (apropo, pe 26 ianuarie e iar sărbătoare, tovarăși!) se va răsuci în mormânt de invidie.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr