Zeci de medici de familie din Galaţi au protestat pe 23 ianuarie în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi de guvernanţi. Printre protestatari s-au numărat şi medici de familie care au şi activitate în centrele de permanenţă.
Medicii spun că nu cred în promisiunile că nu le vor reduce cu 35-40 la sută plata pentru activitatea medicală până în luna iulie, decât dacă văd normele în Monitorul Oficial, publicate. „Nu avem siguranţa zilei de mâine, 6 luni nu înseamnă contract serios, noi nu suntem zilieri, noi nu vrem contract zi de zi, lună de lună sau din jumătate în jumătate de an, vrem un contract anual, permanent şi garantat“, a spus dr. Maricica Mărăşescu, medic de familie.
„Nu s-au întâmplat în 34 de ani în medicina primară asemenea abuzuri din partea statului, să nu ne plătească facturile care trebuiau decontate de Casa de Asigurări şi până la urmă de Guvern. Se discuta şi să ne reducă valoarea punctului, care destabilizează tot sistemul, cei care suferă o să fie pacienţii“, a spus şi dr. Adrian Tatu, medic de familie.
O problemă în plus au şi medicii de familie care activează şi la centrele de permanenţă pe lângă cabinetele medicale proprii. „Condiţiile sunt precare în serviciul de permanenţă. Am peste 300 de ore neplătite, nu ni se oferă fonduri pentru medicaţie şi aparatură de bază“, a declarat dr. Eva Miron, medic de familie.
Situaţia s-ar putea agrava. „Nu avem nimic negru pe alb că până în iulie 2024 valoarea punctului nu se schimbă. Ce facem după data de 1 iulie? Am impresia că acest Guvern ne ia de zilieri, că noi vrem contract de muncă măcar pentru un an de zile, pentru că nu avem nicio predictibilitate pentru viitor, pentru investiţie în cabinet. Nu închidem cabinetele, mergem la cabinet, dar nu vom semna contractul cu Casele de Asigurări, asta ce înseamnă, pacientul vine, dacă are bani, intră, dacă nu, merge spre UPU“, a precizat şi dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.