Apar controverse legate de viitoarea fabrică de ulei din Zona Liberă Galați, care se anunță cea mai mare investiție de până acum din Galați, în valoare de peste 20 de milioane de euro. Aceasta a ajuns în faza obținerii tuturor avizelor legale după ce, la jumătatea lunii ianuarie, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați a făcut inspecția terenului pe care va fi ridicată fabrica.
Practic, etapa a doua a obținerii avizului de mediu constă în întocmirea unui memoriu al firmei German Architects&Partners din București, care se ocupă cu întocmirea proiectului de construire, și cu obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire. Potrivit firmei bucureștene, au fost obținute toate avizele, mai rămân pentru rezolvare cele de la APM (care va fi gata în cel mult 3 luni), Apele Române și de la ISU, la ISU nefiind încă depuse actele.
Va urma apoi depunerea tuturor documentelor și a proiectului la Primărie, pentru obținerea autorizației de construire. Este de presupus că aici lucrurile se vor mișca destul de repede, pentru că atragerea investitorilor este unul dintre obiectivele declarate ale municipalității gălățene. Optimismul este la el acasă la părțile implicate.
„O dată-limită rezonabilă pentru începerea construirii fabricii de ulei din Zona Liberă este mai 2024. Reprezentanții firmei SunPro Oils SRL mi-au dat asigurări că nu se pune problema de a nu continua acest proiect. Ceea ce mă face să cred și mai mult acest lucru este că sunt la zi cu toate plățile”, a declarat Cătălin Cojocaru, directorul Administrației Zonei Libere Galați.
Există informații că până la sfârșitul lunii februarie va sosi ultima tranșă de echipamente a sistemului de rafinare a uleiului brut, mai întâi în Portul Constanța și apoi în Zona Liberă Galați. Sunt așteptate șapte-opt containere maritime cu echipamente, care se vor adăuga celor 45 de containere venite deja și al căror conținut a fost depozitat într-o hală securizată din Zona Liberă Galați.
Deși din această perspectivă totul sună foarte frumos, construirea fabricii din Zona Liberă a stârnit nemulțumirea fermierilor gălățeni, care și așa sunt în fierbere. Aceștia sunt de părere că este vorba de un veritabil „cal troian”, al cărui scop este să aducă pe piața UE, fără taxe, materia primă din Ucraina. „Este calea prin care uleiul ucrainean va face dumping în UE! Se face în zona liberă tocmai pentru a evita taxele către statul român. Este sigur că se va lucra cu floarea soarelui din Ucraina, fără taxe vamale, fără TVA, fără alte taxe. Practic, vor distruge piața semințelor de floarea-soarelui din estul României, ne va duce la sapă de lemne”, ne-a declarat unul dintre reprezentanții fermierilor gălățeni.