Bugetul orașului Galați pentru 2024 a fost aprobat, dar e controversat. Pe ce vor toca edilii suma amețitoare de 1,34 miliarde de lei

Bugetul municipiului Galați pentru anul 2024 a fost aprobat în ședința de astăzi a Consiliului Local, la propunerea primarului Ionuț Pucheanu. Municipiul Galați are astfel un buget total de 1,34 miliarde de lei, cu 10 la sută mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii opt ani.

„Orașul nostru este în plină dezvoltare și trebuie să continuăm în această linie. Bugetul pentru 2024, cel mai mare din ultimii opt ani, este croit pe așteptările gălățenilor. Pe de o parte, ne asigurăm că vom oferi servicii mai bune pe ceea ce înseamnă funcționare, iar pe de altă parte vom demara noi proiecte la capitolul dezvoltare. Practic vorbim despre 222 de obiective de investiții pe care le avem și care privesc domeniile esențiale precum educația, sănătatea și infrastructura. Continuăm astfel parcursul bun din ultimii ani pentru un oraș modern, deschis și primitor”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

”Bugetul general consolidat al municipiului în 2024 este de 1.342.538.300 lei, din care 502.549.000 lei pentru dezvoltare și 839.989.300 lei pentru funcționare, distribuit pe indicatori principali astfel: Sănătate – 224.861.000 lei; Învățământ – 52.051.000 lei; Transport public – 46.320.000 lei; Salubrizare – 31.142.000 lei; Asistență socială – 120.430.000 lei; Teatre – 22.200.000 lei; Întreținere domeniu public – 17.000.000 lei; Reparații străzi – 16.000.000 lei; Zone verzi – 18.000.000 lei”, a transmis primăria.

Desigur, lipsesc din înșiruire vreo 276 de milioane de lei – un mizilic de 20% din buget, nu? – care înseamnă lefurile funcționarilor de la primărie, dar și alte plăți despre care municipalitatea a socotit că e mai bine să nu se vorbească.

Identificăm așadar că doar 37% din bugetului orașului este pentru dezvoltare (la urma-urmelor, de asta plătim impozite: pentru dezvoltare), în vreme ce restul de 63% este pentru funcționarea instituțiilor publice (salarii și alte cheltuieli de funcționare). Firesc ar trebui să fie cam invers, nu credeți?

Ce mai mare parte din bugetul de funcționare merge la Sănătate, respectiv la spitalele din subordinea Primăriei Galați (spitalul de copii, spitalul de psihiatrie și maternitatea), iar peste 120 de milioane de lei merg la asistența socială. Adică în jur de 24 de milioane de euro, o sumă uriașă dacă ținem cont că aproape toate costurile sociale sunt suportate, totuși, din bugetul național. O mare parte din această sumă se duce pe lăfăila politrucului Picu Roman la cantina socială.

Subvenția pentru transportul public rămâne și ea uriașă – de peste 5 milioane de euro – demonstrând că Transurb rămâne în continuare o gaură neagră și că, probabil, ar trebui să se încerce și varianta concesiunii private a unor trasee de transport urban.

Pare cumva hazliu, dar teatrele din Galați (pe unde, apropo, se sifonează banii pentru tot felul de șmecherii electorale și comisioane grase) primesc o subvenție care ar face să pălească de invidie și Moulin Rouge: 22,2 milioane de lei, adică în jur de 4,5 milioane de euro! Spre comparație, activitatea de întreținere a spațiilor verzi (esențială pentru oraș, dacă stăm să ne gândim) primește doar 18 milioane de euro. Desigur, lipsesc din listă subvențiile pentru sport, căci acolo e realmente jale câți bani se toacă. Însă vom cerceta și asta în curând.

Surprinde și suma ridicol de mică – doar 16 milioane de lei – alocată pentru reparații străzi, în vreme ce suma alocată pentru salubrizarea zonelor publice din oraș este și ea cumplit de mică și explică de ce orașul este atât de jegos: doar 31 de milioane de lei, adică doar vreo 70% din cât primește „gaura neagră” plină de lipitori și căpușe politice numită Transurb.

Pentru anul acesta, Primăria municipiului Galați și-a propus peste 200 de obiective de investiții în infrastructură, învățământ și sănătate. Și asta după ce prin Planul Național de Redresare și Reziliență s-au obținut fonduri în valoare de peste 161 milioane de euro pentru 76 de obiective.

Printre cele mai importante obiective propuse pentru anul 2024 se află modernizarea cartierelor, a bulevardului George Coșbuc, a străzii Domnească (tronson str. Gamulea – str. Gării), a Parcului de la Elice, a Piațetei de la Biserica Greacă, a Parcului de la Turnul TV, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, de noi locuri de parcare etc. În plus, pentru modernizarea Falezei Dunării și a Văii Țiglinei am obținut finanțare pentru proiectare și urmează obținerea fondurilor europene pentru execuția lucrărilor. Vom vedea!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr