Primarul Galațiului nu renunță la proiectul fantezist al parcării de sub monumentul Eroilor Revoluției

Anunțat pentru prima oară acum aproape 8 ani, proiectul de reamenajare a zonei de la intersecția străzilor Brăilei și Eroilor părea că a fost abandonat la un moment dat și că va rămâne doar o „fumigenă electorală”. Dar iată că vin din nou alegerile – 2024 este un an spectaculos din acest punct de vedere – așa că „petarda” preferată a lui Ionuț Pucheanu revine și ea în formă.

Așadar, Primăria municipiului Galați a anunțat că – s-a decis – caută din nou proiectanți pentru amenajarea unei parcări subterane pe strada Eroilor nr. 1, Vorbim de părculețul de lângă Teatrul Dramatic Fani Tardini, pe care se află și monumentul eroilor Revoluției Române, mai cunoscut publicului sub denumirea de „piatra crăcănată”. În fapt, locul tradițional pentru protestat al gălățenilor mai revoltați de felul lor (FOTO).

Inițial, modernizarea urma să ia în calcul și actualul sediu al PSD, aflat tot în zonă, care trebuia demolat, dar se pare că Pucheanu s-a răzgândit. Ori „l-a răzgândit” cineva de la partid, căci mulți dintre liderii locali ai PSD nu s-au arătat chiar entuziasmați de ideea de a muta sediul din „buricul târgului”, adică din zona de „putere” (Primăria și Prefectura fiind la doi pași, la propriu), cine știe pe unde, departe de instituțiile-țintă care dau greutate oricărui vecin. Vorbim aici de strategia atent studiată a controlului politic, desigur.

Revenind la proiectul de reamenajare urbană, este de spus că, de data aceasta Primăria nu mai face un concurs de soluții urbanistice, ca anul trecut, ci se va organiza o licitație. Valoarea estimată a contractului este de 700.000 de lei fără TVA, iar ofertele sunt așteptate până pe 28 februarie 2024.

Criteriul de atribuire este, cum era de așteptat, „cel mai bun raport calitate-preț”, însă în caietul de sarcini sunt punctaje interesante legate de experiența proiectantului în lucrări urbane similare.

Vă reamintim că anul trecut Primăria a tocat un pumn de bani pentru a organiza un concurs de soluții urbanistice pentru acest proiect (Pucheanu zice „ambițios”, noi zice „fantezist”, alții spun că-i doar o gogoașă electorală), juriul fiind alcătuit din arhitecți, consilieri locali, jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului universitar, de afaceri și neguvernamental.

Premiul pus în joc era unul consistent – 1.190.000 de lei fără TVA, însă la concurs s-a înscris un singur ofertant, firma Submit, deoarece totul părea cam țeapă, căci riscai, ca firmă de proiectare, să faci un proiect complet degeaba, să muncești doar de amorul artei, fără plată. Una peste alta, procedura a fost anulată în lipsa mai multor competitori, deci banii au fost cheltuiți fix degeaba…

În fine, în noua variantă a ofertei Primăriei, proiectanții vor trebui să realizeze studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizația de construire și proiectul tehnic de execuție, iar termenul-limită pentru finalizare este de cinci luni. Asta înseamnă că, în cel mai fericit scenariu, proiectul nu va fi gata mai devreme de 1 septembrie 2024.

Așa că despre licitația pentru construire (în caz că se găsește finanțare, desigur) nu putem vorbi decât spre finalul lui 2024. Când alegerile vor fi deja trecute, deci nu mai este nicio grabă, proiectul poate fi amânat pentru următoarea campanie electorală. La un loc cu aeroportul, centura mare, pasajele peste strada Brăilei, spitalul regional, linia de tren suspendat Galați-Brăila și alte minciuni gogonate cu care ne tot momesc politicienii de câteva decenii încoace

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr