Cu doar trei luni înainte de alegeri, primarul din Cudalbi, Grigore Gheonea (PSD), şi-a pierdut funcţia deţinută ca urmare a faptului că a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Decizia ANNI a fost confirmată, potrivit legii, printr-un ordin de prefect emis în 19 februarie 2024, prin care mandatul alesului este anulat. Practic, primarul este concediat!
Ordinul prefectului a intrat în vigoare imediat și poate fi atacat în instanță, ceea ce primarul vizat spune că va și face deoarece se consideră nedreptățit, atât el, cât și comunitatea de la Cudalbi.
Grigore Gheonea are 74 de ani și anunțase recent că ar mai dori un mandat în frunte comunei. El a declarat că a contestat ordinul prefectului, pe motiv că, în urma a acestui act administrativ, la primărie s-a declanșat un adevărat haos, la numai trei luni distanță de alegerile locale. Edilul spune că sunt multe documente de întocmit și semnat, de care nu are cine să se ocupe, iar plecarea sa ar afecta grav bunul mers al Primăriei Cudalbi.
„Decizia ANI, nu o contest ca întemeiată, a fost confirmată în justiție la capătul unui proces care trenează din 2017, care s-a soluționat abia acum, prin hotărâre definitivă a Curții Supreme. În 2017, eram viceprimar și am fost reclamat la ANI de două persoane, pentru o incompatibilitate din trecut. Când am intrat în administrația publică, în anul 2012, dețineam împreună cu familia un PFA în care figuram ca administrator, dar eu eram de fapt colaborator. La vremea respectivă m-am consultat cu consilierul juridic, care era și secretar al primăriei, asupra aspectului legal al celor două calități și mi-a garantat că e perfect legal și corect. Eu oricum am cesionat ulterior PFA-ul către fiul meu”, a declarat Grigore Gheonea.
„Despre activitatea ca primar vorbesc rezultatele mele. Am adus în primărie câteva sute de miliarde de lei vechi, prin finanțări cu fonduri europene. N-am fost niciodată prin tribunale, nu am plătit o singură amendă, nu am beneficiat niciodată de vreun contract cu statul. Nu regret nimic și plec cu fruntea sus”, a mai spus acesta.
Potrivit legii, Consiliul Local va trebui să desemneze o persoană (de regulă viceprimarul) pentru a exercita temporar, până la alegeri, atribuțiunile primarului suspendat/demis. Convocarea CL și derularea procedurilor cade în sarcina secretarului primăriei.